„SĂ ARĂTĂM CĂ SUNTEM ROMÂNI ŞI SUNTEM UNIŢI"

Distribuie pe:

Cei mai norocoşi dintre noi am simţit gustul sărbătorilor autentice româneşti, iar cei care n-au putut fi acasă au dus cu ei colindele şi tradiţiile noastre şi au putut sărbători cu dor de România.

Sunt şi români în comunităţile istorice care, acum, se pregătesc. Crăciunul pe stil vechi este sărbătorit pe 7 ianuarie 2016. Dintre tradiţiile româneşti păstrate în comunităţi, eventual, şi dacă se mai colindă în limba română în Serbia, Ucraina şi Maramureşul istoric. Despre ceea ce se mai păstrează la români, iată ce a declarat preotul ortodox, Boian Alexandru, din Timocul sârbesc. „Din păcate, la noi s-au pierdut multe pentru că noi am fost izolaţi. După 200 de ani, la noi nu se mai păstrează vorbele colindelor… Copiii merg de Crăciun de la casă la casăşi asta s-a păstrat de Crăciun".

„Dacă se mai păstrează obiceiurile Crăciunului, preotul Boian Alexandru a declarat: „Reuşim săţinem toate sărbătorile alături de bisericile care aparţin de jurisdicţia Patriarhiei Române, tinerii înţeleg limba română, iar sărbătorile de Crăciun sunt legate de familie şi de casă. A dispărut necesitatea de a se începe o sărbătoare ca o zi de mare bucurie. Putem să trimitem un mesaj din Valea Timocului fraţilor din Ţara Mamă, din România şi în întreaga lume, să sărbătorim Crăciunul, să ne aducă pace în suflet şi să ne binecuvânteze Dumnezeu şi să ne ajute ca, măcar la sărbătorile mari, uniţi în bisericile noastre, în bisericile care se află sub jurisdicţia Patriarhiei Române, să arătăm că suntem români, că suntem uniţi."

Lasă un comentariu