O NOAPTE DE NESOMN, CÂT 6 LUNI DE REGIM FOARTE GRAS

Distribuie pe:

Oamenii de știință americani de la Centrul Medical „Cedars-Sinai" din Los Angeles, citați de descopera.ro, susțin că privarea de un somn bun o singură noapte are asupra sensibilității la insulină același efect negativ ca șase luni de regim foarte gras.

„Cercetările noastre au vizat felul în care privarea de somn și regimurile alimentare prea grase pot afecta, în același fel, sensibilitatea la insulină și, prin urmare, induce obezitatea (sensibilitatea la insulină, hormon esențial în reglarea funcției țesutului adipos, este puternic legată de greutatea în exces).

Când corpul devine mai puțin sensibil la insulină (cu alte cuvinte, rezistent la insulină), este nevoit să  producă mai multă pentru a menține glicemia la un nivel stabil. Acest lucru poate duce la diabet de tip 2, boală care împiedică insulina din corp să răspundă corect (există prea mult zahăr în sânge). Diabetul se asociază cu o serie de complicații serioase, printre care și bolile cardiace. Oamenii obezi riscă mai mult să dezvolte o rezistență la insulină și, prin urmare, să facă diabet.

Studiul nostru sugerează că o noapte de privare totală de somn poate fi la fel de dăunătoare pentru sensibilitatea la insulină ca șase luni de regim alimentar foarte bogat în substanțe grase, ceea ce demonstrează importanța unui somn bun pentru menținerea nivelurilor de glicemie și reducerea riscurilor de boli metabolice, cum ar fi obezitatea și diabetul", explică specialiștii.

Pe de altă parte, Fundația Americană pentru Somn a apelat la șase experți în somn și alți 12 experți medicali pentru a stabili numărul necesar de ore de somn pentru fiecare vârstă. Recomandările acestora sunt de 14 - 17 ore de somn pentru nou-născuți (0-3 luni), 12 - 15 ore - pentru bebelușii între 4 și 11 luni, 11 - 14 ore - pentru copiii foarte mici, între 1 și 2 ani, 10 - 13 ore - pentru preșcolari (3 - 5 ani), 9 - 11 ore - pentru școlari (6 - 13 ani), 8 - 10 ore - pentru adolescenți (14 - 17 ani), 7 - 9 ore - pentru tinerii adulți (18 - 25 de ani) și pentru adulții de până la 64 de ani și 7 - 8 ore - pentru vârstnici de peste 65 de ani.

Lasă un comentariu