FURIA, DESCIFRATĂ ÎN TRANSPIRAȚIE

Distribuie pe:

Oamenii de știință suedezi de la Universitatea Karolinska din Stockholm, citați de descopera.ro, susțin că mirosurile din transpirația umană ne pot anunța dacă cineva se simte furios sau agresiv, contribuind la instituirea stării de alertă pentru o potențială violență.

„Pentru a efectua studiul, am colectat mirosul a 16 voluntari sănătoși de sex masculin, care erau parte la o sesiune de box. Fiecare a fost rugat să evite alimentele puternic mirositoare, precum usturoiul, cafeaua și curry, timp de două zile înainte de a li se colecta probele și, de asemenea, au fost rugați să evite folosirea substanțelor de igienă corporală cu arome.

De la fiecare voluntar au fost colectate două probe de transpirație în funcție de nivelul lor de furie și agresivitate, măsurat printr-o serie de chestionare și teste. Când probele au fost colectate, alți 22 de voluntari au mirosit probele, iar schimbările lor cognitive au fost evaluate, prelucrate și analizate printr-o serie de teste.

Voluntarii au dat dovadă de un nivel sporit de anxietate, atunci când erau expuși la probele de la sesiunea de box, în timp ce probele colectate din timpul exercițiilor nu au stimulat nici un răspuns la voluntarii are au mirosit probele. Hormonii steroizi, cum ar fi testosteronul și androstadienone, au fost asociați cu agresiunea și mirosul corporal.

Cu toate acestea, cuantificarea lor depinde de alte substanțe nonvolatile, cum ar fi cortizonul (hormonul stresului, de serotonină) de care depinde starea de spirit (sau adrenalina) - hormon energizant.

Am constatat că oamenii pot să asocieze anumite mirosuri cu starea de spirit. Spre exemplu, mirosul de lacrimi pare să transmită tristețe altora. În plus, mirosul influențează interacțiunea dintre copil și mamă, influențează atractivitatea între parteneri, transmiterea informațiilor despre identitate, vârstă, sex și starea de sănătate.

Voluntarii care au mirosit secreția eliminată prin porii pielii au reacționat diferit în funcție de sportul sau activitățile pe care le desfășoară", explică specialiștii.

Lasă un comentariu