Banu' a atras, întotdeauna,… hoțomanu'!

Distribuie pe:

Se spune că azi, în democrația noastră originală, doar politica este … brățară de aur. Aur curat… Numai populația se luptă - mai ales iarna și la început de an - cu taxele și impozitele, cu facturile și scumpirile. Cetățenii mai plătesc tot felul de amenzi, CAS-uri etc., etc. și au (ar avea), deci, tot dreptul să întrebe: unde ajung banii din buzunarele românilor? N-ar fi normal ca, în schimbul banilor plătiți, să li se îmbunătățească condițiile de viață, nu să îngrașe conturile din bănci ale celor aflați, vremelnic, la… borcanul cu miere? Păi, normal ar fi, dar…

… O realitate nu poate fi eludată: la „vârful" societății românești, se învârt milioane de euro, precum boabele de fasole. Banii publici i-au făcut pe mulți milionari, oameni care, în doar câțiva ani, atentând cu nerușinare la banul public, s-au îmbogățit cât un american (occidental, în general) în 3-4 generații. Cândva, în vremurile lui bune, Dorin Cocoș, bunăoară, povestea cum, doar în trei luni, a… făcut trei milioane de euro! Ar putea, oare, vreun român de rând să viseze la așa ceva? De visat, da, ar putea, dar cam atât!

… Așa s-a ajuns ca, la un moment dat, cei care au devalizat, pe căi oculte, banii statului (ai contribuabililor, în fond) să-și dosească milioanele de euro (de dolari) nu atât la bănci din țară, cât, mai ales, din afară. Este vorba de marii cașaloți ai corupției autohtone, care au devalizat statul român de după revoluție.

Acum, desigur, se cam apropie scadența, multora tremurându-le… nădragii. Mai ales, în urma scandalului „Swissleaxs", banca elvețiană HSBC fiind anchetată pentru că ar fi ajutat politicieni și afaceriști corupți să-și dosească averile oneroase. Au fost vehiculate sume amețitoare: 180 de miliarde de euro ascunse între 2005 și 2007. Drept care, în multe țări UE au început anchete serioase, pentru a-i deferi justiției pe vinovați. Acest lucru se va întâmpla, cândva, și în România. Pe lângă ce întreprind deja în plan local, procurorii DNA vor primi informații esențiale de la colegii lor europeni. Va fi (sperăm!) o adevărată mană cerească, întrucât informațiile vor ajunge la DNA, nu doar din surse SRI, ceea ce va duce la deschiderea altor dosare. Conform analiștilor și comentatorilor, detonarea afacerii HSBC ar putea doborî mare parte din clasa politică autohtonă. Vom vedea…

Potrivit anchetei, mai mulți români super-bogați sunt implicați în scandalul Swiss-Leaxs, România ocupând locul 39 în topul țărilor ai căror bogați au preferat să păcălească taxele și au depozitat banii într-un cont din Elveția. Suma totală ascunsă de români în conturile elvețiene ar fi de 1,3 miliarde de dolari. Deocamdată, nu s-au dat nume. Doar fostul șef al ANAF, Sorin Blejnar (el însuși certat cu legea) declara: „Am primit de la elvețieni o listă cu români, care au realizat dobânzi din conturile din Elveția." Dar, toate la timpul potrivit…

Adevărul este că, de 25 de ani, în România s-a furat (se fură și acum!) „pe rupte", fără a-i trage nimeni la răspundere de făptași. Doar „găinarii"dormeau, în pușcării, câte doi în pat. Nu și mahării (miniștri, înalți funcționari, politicieni, parlamentari, oameni de afaceri etc.), care, sub diferite pretexte - dar, mai ales, beneficiind de o „imunitate" ce a încurajat hoția - s-au apărat unii pe alții la adăpostul acestuia, demonstrându-le cetățenilor de rând că prevederea conform căreia: „Nimeni nu-i mai presus de lege" se aplică selectiv; că este vorbă-n vânt.

… Iată însă că, atunci când nimeni nu se aștepta, sub presiunea forurilor europene, dar și a nemulțumirilor populației (votanții de ieri, de azi și de mâine), lucrurile au început să se schimbe, să ia o turnură spre normalitate. Ca tot mai mulți penali să fie trași la răspundere. Începutul l-a făcut chiar în plenul Camerei Deputaților care, la un moment dat, într-o ședință extraordinară a votat raportul Comisiei de anchetă în cazul Sterling. Una din concluziile Comisiei se referea la faptul că „statul român a fost prejudiciat prin acest contract și că cei responsabili, pe care-i va numi justiția, trebuie să răspundă."

Dar cel mai mult și-au făcut simțită prezența în această acțiune de combatere a „hoției" procurorii DNA, ale căror anchete au făcut deja ca înalți demnitari și milionari să ajungă la arest, după gratii. Cine și-ar fi închipuit - ca să dăm doar un exemplu - că omul în fața căruia se aliniau toți generalii din Ministerul de Interne (de Cristian David e vorba) va fi adus cu cătușe la mâini în arestul Poliției? Adică, acolo unde altădată dădea ordine și era primit în inspecție? Și totuși, s-a întâmplat, întrucât Cristian David - ajuns și el „unde-i banu' " - lua șpagă și ce șpagă, de (atenție!) 500.000 de euro, fix la o zi după ce a declarat război total corupției. „Anul 2008 - declara atunci David, citat de mai multe agenții și ziare centrale - va fi anul toleranței zero față de corupție, al eliminării acesteia din administrație și al creșterii încrederii cetățeanului în structurile noastre." Halal încredere! Dacă luăm în calcul marele număr de corupți de la vârful piramidei societății românești aduși cu cătușe la mâini, de către polițiștii și procurorii DNA, prin fața camerelor de luat vederi.

 Cu toate acestea, lumea a devenit sceptică, în privința eradicării corupției. Nu puțini sunt aceia care susțin: „chiar dacă se încearcă aducerea unor oameni corecți și cinstiți în funcții de mare răspundere, acțiunea poate eșua și corupția instituționalizată să-i contamineze. E ca la ciuperci. Le aduni pe cele comestibile, dar ai riscul să fie pline de sporii altor ciuperci otrăvitoare, aduși de curenții de aer." Altfel spus, raportându-ne la oameni, unde-i banu', hop! și… hoțomanu'!"

Așa o fi, însă, cu toate acestea, acțiunea de combatere a corupției trebuie continuată. Ba, încă, și intensificată! Deoarece pe acest fond al hoției România nu a putut face școli și spitale, autostrăzi, nu a cumpărat medicamente pentru bolnavi, nu a făcut irigații, nu a subvenționat agricultura, nu a făcut locuințe ieftine și câte altele. Așadar, acțiunea DNA trebuie nu doar continuată, ci completată cu scotocirea și confiscarea averilor milionarilor și miliardarilor. Inclusiv cu sprijinul FMI, pentru a le oferi inspectorilor ANAF, prin specialiștii săi, cât mai multe informații despre felul în care îi pot verifica pe „bogătașii României", despre modul în care își plătesc dările către bugetul statului. Despre modul, penal, în care se fac uneori, averile. Doar așa se vor sparge (eradica, ori, măcar diminua) șpăgarii și hoția care au împânzit România și au… „condamnat-o" la subdezvoltare! 

Lasă un comentariu