Veniturile medii pe gospodărie ale românilor au crescut

Distribuie pe:

Potrivit Institutului Național de Statistică (INS), în al treilea trimestru din 2015, veniturile totale ale populației medii lunare pe o gospodărie au fost de 2.713 lei, mai mari cu 8,73% față aceeași perioadă a anului precedent, iar cheltuielile au ajuns la 2.351 lei lunar pe gospodărie, cu 2,88% mai mari.

„Cheltuielile totale ale populației au fost, în trimestrul trei 2015, în medie, de 2.351 lei lunar pe gospodărie (886 lei pe persoană) și au reprezentat 86,7% din nivelul veniturilor totale.

Din veniturile totale, veniturile bănești au fost, în medie, de 2.430 lei lunar pe gospodărie (916 lei pe persoană), iar veniturile în natură de 283 lei lunar pe gospodărie (107 lei pe persoană).

Salariile și celelalte venituri asociate lor au format cea mai importantă sursă (57,6% din veniturile totale ale gospodăriilor), la formarea veniturilor contribuind și veniturile din prestații sociale (23,5%), veniturile din agricultură (3,4%), veniturile din activități neagricole independente (2,5%) și cele din proprietate și din vânzări de active din patrimoniul gospodăriei (1,2%). O pondere importantă o dețin și veniturile în natură (10,4%), în principal acestea reprezentând contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (9,1%).

Principalele destinații ale cheltuielilor efectuate de gospodării sunt consumul de bunuri alimentare și nealimentare, servicii și transferurile către administrația publică și privată, precum și către bugetele asigurărilor sociale, sub forma impozitelor, contribuțiilor, cotizațiilor și acoperirea unor nevoi legate de producția gospodăriei (hrana animalelor și păsărilor, plata muncii pentru producția gospodăriei, produse pentru însămânțat, servicii veterinare etc.).

 Cheltuielile pentru investiții, destinate pentru cumpărarea sau construcția de locuințe, cumpărarea de terenuri și echipament necesar producției gospodăriei sau cumpărarea de acțiuni dețin o pondere foarte mică în cheltuielile totale ale gospodăriilor populației (doar 0,7%).

Ca și în trecut, în cheltuielile de consum cea mai mare pondere lunară (37,6%) au avut-o și în trimestrul trei 2015 produsele alimentare și băuturile nealcoolice", precizează raportul INS.

Lasă un comentariu