„Ocrotiți de Eminescu" la Blaj

Distribuie pe:

Ajuns la ediția a XVI-a, Concursul Național ,,Ocrotiți de Eminescu" se va desfășura sâmbătă, 30 ianuarie 2016, la ora 10.00, la Centrul Cultural ,,Iacob Mureșianu" din Blaj.

Manifestarea se va deschide la ora 10,00, cu un Cuvânt de bun venit al primarului Blajului, Gheorghe Valentin Rotar, și al Silviei Pop, președinte ASTRA Blaj.

Va urma Colocviul literar: „150 de ani de la Popasul lui Eminescu la Blaj".

Despre prezența la Blaj a lui Eminescu, unul dintre distinșii cărturari ai orașului, Ion Buzași, afirma că „Lunile petrecute la Blaj în vara și toamna anului 1866 au influențat în mod decisiv biografia intelectuală a poetului. Niciunul din scriitorii noștri, nici înainte, nici după el, nu-și însușise atât de profund și atât de personal «lecția Blajului». Mai întâi, călătoria și popasul blăjean i-au oferit posibilitatea cunoașterii limbii române populare în feluritele ei graiuri, în variantele sale geografice. Cunoașterea profundă a graiului românesc, acea «limbă veche și-nțeleaptă», elogiată în Scrisoarea II, trebuie pusă în legătură cu o mărturie a lui Eminescu: «Întâmplarea (înțelegem aceste călătorii din tinerețe n.n.) m-a făcut ca din copilărie încă, să cunosc poporul românesc… în cruciș și în curmeziș». Pe seminariștii cu care călătorea îi surprind «nobilele sale îndeletniciri de observator folclorist», pentru că Eminescu își nota tot ce i se părea deosebit în vorbirea localnicilor. Cu o maturitate ce impunea admirație tovarășilor săi de drum, îi lămurește apoi că «este poet și își adună material pentru creațiile viitoare.»

La 11.30 va avea loc festivitatea de premiere la Secțiunea Creație, unde s-au înscris elevi și studenți din județele Alba, Arad, Argeș, Botoșani, Brașov, Brăila, Bistrița-Năsăud, Cluj, Dâmbovița, Galați, Hunedoara, Iași, Mureș, Olt, Prahova, Sibiu, Suceava, Vâlcea, Vaslui, Teleorman și din Republica Moldova.

Juriul, la Secțiunea Creație: Aurel Pantea, Ion Buzași, Silvia Pop, Maria-Daniela Pănăzan, Claudia Oancea.

La Secțiunea Recitare, juriul alcătuit din Nicolae Băciuț, Valentin Marica, Lazăr Lădariu, Răzvan Ducan, Virgil Todeasă, Mioara Pop, Ana Hinescu, va aprecia recitalurile care se vor derula de la ora 12,00, urmând ca la ora 14,00 să aibă loc Festivitatea de premiere a laureaților acestei secțiuni.

 Participă membri ai Uniunii Scriitorilor din România, Filialele Alba-Hunedoara, Mureș, Cluj, Sibiu.

Moderatori: Silvia Pop și Nicolae Băciuț.

Lasă un comentariu