DEPRESIA ŞI ANXIETATEA, FAVORIZATE DE MÂNCAREA GRASĂ

Distribuie pe:

Oamenii de ştiinţă americani, citaţi de descopera.ro, au identificat pentru prima dată o legătură biologică între depresie şi anxietate şi dietele bogate în grăsimi.

„În studiul nostru, am folosit şobolani de laborator, iar după patru luni de cercetări am constatat că o dietă bogată în grăsimi a influenţat comportamentul acestora. Şobolanii cărora li s-a aplicat dieta bogată în grăsimi au consumat acelaşi număr de calorii pe zi ca şobolanii din grupul de control. Singura diferenţă a fost că aceste calorii au provenit de la alimente de şase ori mai bogate în grăsimi. Prin urmare, alimentele grase sunt cele care au indus simptome depresive şi de anxietate.

Căutând legătura dintre alimentele grase şi comportamentele depresive, am descoperit că metabolismul grăsimilor are acelaşi mecanism biologic precum conexiunile neuronale din creier, care sunt deteriorate în caz de stres şi depresie. De exemplu, pacienţii cu tulburări metabolice cum ar fi diabetul de tip II sunt mai expuşi riscului de depresie. Altfel spus, efectele unei diete prea bogate în grăsimi se suprapun peste efectele stresului cronic.

Pentru tratarea simptomelor, am testat pe şobolani un anestezic cu proprietăţi narcotice puternice - ketamina. Aşa cum acest produs poate reduce depresia şi efectele stresului cronic la oameni, la fel a inversat simptomele de depresie la şobolanii care au primit regimul bogat în grăsimi.

Este posibil ca, datorită ketaminei, să se reducă rapid şi semnificativ simptomele de depresie cronică ce se pot dezvolta la pacienţii cu diabet zaharat de tip II. Totuşi, este necesar ca efectele ketaminei asupra metabolismului să facă obiectul şi altor cercetări", susţin dieteticienii americani.

Lasă un comentariu