In memoriam Dorin Borda (1943-2015) - Viaţa… „pe muchie de cuţit"

Distribuie pe:

„Viaţa, dacă nu-i trăită pe muchie de cuţit, e risipă de timp…"

Dorin Borda, Necuprinsul gândului, 2009

Sala „Unirea" a Asociaţiei Artiştilor Plastici Mureş a găzduit, miercuri, 13 ianuarie, o manifestare comemorativă dedicată fostului nostru coleg Dorin Borda, la împlinirea unui an de la trecerea sa la cele veşnice. Iniţiatori şi gazde ale evenimentului: publicistul Ilarie Gh. Opriş, preşedintele Asociaţiei, şi prof. Constantin Bogoşel, inspector de specialitate în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Mureş.

Prieteni, foşti colegi, colaboratori, cititori, alături de membrii familiei au evocat memoria celui care, vreme de peste trei decenii, neliniştit şi neobosit, mereu atent la „treburile cetăţii", a surprins „clipa efemeră", transpunând-o, cu toate semnificaţiile şi simbolurile sale, în pagina de ziar.

Marcat de emoţie, scriitorul şi omul de cultură Lazăr Lădariu, redactorul-şef al cotidianului „Cuvântul liber" şi preşedinte al ASTREI mureşene, a creionat, în tuşe sigure şi sensibile, portretul celui care i-a fost coleg şi prieten: „El a întruchipat ceea ce Blaga numea gândul ardeleanului, dus până la capăt. A fost un merituos purtător de condei, un model de temeinicie şi profunzime. Dorin Borda nu suporta umilirea şi umilinţa, nu lăsa nimic necercetat şi neverificat, nu fuşerea - cum zice ardeleanul -şi nu s-a lăsat niciodată ademenit de hiclenii şi de hicleniile vremurilor. A fost un adevărat ziarist, martor şi cronicar al zilei, ipostaze pe care le-a onorat în egală măsură, dar şi un demn apărător al breslei noastre".

Publicistul şi cărturarul Dimitrie Poptămaş, preşedintele Fundaţiei Culturale „Vasile Netea", a evocat momente din activitatea de bibliotecar a lui Dorin Borda, în perioada în care a lucrat la Biblioteca Judeţeană Mureş: „Ordonat şi disciplinat în munca intelectuală, serios şi profund, mereu nemulţumit că nu a făcut destul, şi-a dăruit, cu generozitate, profesia, altora, şi mulţi au avut ce învăţa şi au învăţat de la el. Am participat împreună la nenumărate cursuri, seminarii, dezbateri pe teme de tehnică a muncii intelectuale. Am simţit că am un coleg adevărat".

Despre legătura specială pe care Dorin Borda a întreţinut-o cu artiştii plastici mureşeni a vorbit bunul său prieten, Ilarie Gh. Opriş. Acesta şi-l aminteşte stând aşezat într-un colţ al Sălii „Unirea", cufundat în notiţele sale, scriind neîncetat, atent să nu scape nimic din ceea ce putea fi interesant, captivant, relevant, demn de aşezat în pagină. A fost un nepreţuit prieten al artiştilor plastici, prezent, în ultimii 20 de ani, la vernisajele de la „Unirea", însoţindu-i în taberele de pictură de la Sovata, Stâna de Vale, Zagăr, Deda, Nadeş etc., publicând peste 300 de articole despre activitatea lor. De asemenea, după dispariţia regretatului Traian Bosoancă, a continuat, alături de Ilarie Gh. Oprişşi prof. Simion Bui, seria Dascăli mureşeni, ajunsă la cel de al şaptelea volum, cel de al optulea fiind în curs de apariţie, cu sprijinul prof. Constantin Bogoşel.

Dorin Borda, absolvent al Facultăţii de Ziaristică Bucureşti, a publicat mii de articole, reportaje, anchete, interviuri în Steaua roşie, Cuvântul liber şi Gazeta Reghinului. Este autorul volumului Presa românească mureşeană (1910-1940 ), al volumului de poezii Magia clipei şi coautor a 15 volume. Ultima sa carte, Amintiri în cântecul cuvintelor (Excurs autobiografic şi sentimental), apărută în 2014, va fi republicată, probabil, până la finele acestui an.

„Viaţa nu m-a îngenuncheat / nu m-a umilit. Fapt împlinit, /trăiesc / şi mă închin / Ţie, cititorule". Dumnezeu să îl odihnească în pace!

Lasă un comentariu