FĂRĂ TELEFON MOBIL LÂNGĂ BEBELUŞI

Distribuie pe:

Cercetătorii americani de la Universitatea din California, citaţi de descopera.ro, atrag atenţia că vorbitul la telefon sau scrierea de mesaje în timp ce ţinem bebeluşul în braţe este un gest care îi poate afecta micuţului dezvoltarea psihologică.

„De această dată, atenţia noastră s-a îndreptat nu asupra undelor electromagnetice emise de telefoanele mobile, ci spre comportamentul pe termen lung al copilului.

Copilul are nevoie de ritualuri pentru a se dezvolta: să fie ţinut în braţe în acelaşi fel, să fie hrănit la ore fixe, să aibă o legătură exclusivă cu mama şi cu tatăl său, o jucărie preferată. Cel mai mic element perturbator poate avea consecinţe pe termen lung. Un copil care se simte neglijat poate dezvolta comportamente de risc în adolescenţă (fumat, consum de alcool şi droguri) sau chiar predispoziţie pentru anxietate şi depresie. De aceea îi încurajăm pe ambii părinţi să creeze mici momente de intimitate cu bebeluşul, în care atenţia să-i fie acordată exclusiv: la ora mesei, la băiţă sau înainte de culcare. Sunt gesturi simple prin care bebeluşul simte căeste iubit.

Experienţele iniţiale ale bebeluşilor sunt cele care modelează sistemul nervos. Neglijarea copilului, ignorarea nevoilor sale şi a plânsetelor, evitarea oricărei forme de ataşament sunt acţiuni cu efecte serioase şi permanente asupra creierului. Prin imagistică cerebrală, am constatat că neglijarea poate lăsa un gol în zona responsabilă cu controlul emoţiilor, formarea de relaţii cu ceilalţi şi chiar capacitatea de a simţi plăcere.

Lipsa de atenţie din partea părinţilor atunci când vorbesc la telefonul mobil sau trimit mesaje, când stau cu ochii la conversaţiile pe facebook, deşi au bebeluşii lângă ei, au consecinţe defavorabile asupra dezvoltării personalităţii copilului. Mai ales în primele şase luni de viaţă, părinţii trebuie să evite astfel de acţivităţi în preajma bebeluşului", ne sfătuiesc specialiştii americani.

Lasă un comentariu