FEMEILE CU MULȚI COPII ÎMBĂTRÂNESC MAI TÂRZIU

Distribuie pe:

Cercetătorii canadieni de la Universitatea Simon Fraser, citați de descopera.ro, susțin că, deși s-ar putea crede că o femeie care a născut mai mulți copii are organismul mai obosit, realitatea demonstrează contrariul: celulele femeilor care au mai mulți copii decât altele rezistă mai bine timpului și îmbătrânesc mai târziu decât media.

„Studiul nostru s-a derulat într-o zonă rurală din Guatemala, unde locuiește o populație numită Kaqchikel Mayan. La cercetare au participat 94 de femei, care au fost supuse unor examinări clinice și altor analize în anul 2000 și 13 ani mai târziu, în aceleași condiții. În acest interval, toate au avut copii, în număr mai mare sau mai mic. Trăiau în același loc și își concepuseră copiii în mod natural, ceea ce excludea intervenția unor factori exteriori.

Comparând rezultatele obținute la interval de 13 ani, am observat că femeile cu mulți copii aveau telomeri mai lungi decât celelalte. Telomerii se află la extremitatea cromozomilor ființei umane și cuprind toate informațiile referitoare la ADN-ul fiecăruia. Aceștia au tendința să se scurteze odată cu vârsta, inflamarea și stresul. Telomerii mai lungi sunt un semn de longevitate, dar și o dovadă a unei bune sănătăți generale.

Inițial, am explicat aceste rezultate prin efectul protector al estrogenului, hormonul sexual feminin, care ar putea juca un rol antioxidant asupra celulelor corpului uman, protejând astfel femeile cu mulți copii și, prin urmare, supraexpuse la această substanță.

Însă, am descoperit și un argument surprinzător care explică lungimea telomerilor: femeile cu mulți copii din acel sat din Guatemala sunt ajutate mult de ceilalți membri ai comunității, ceea ce le face să își păstreze energia și să se mențină sănătoase. Ajutorul dat în creșterea copiilor explică nu numai longevitatea mamelor, ci și a bunicilor sau altor membri de familie care se implică", spun specialiștii canadieni. 

Lasă un comentariu