Remember Ion Drăgan

Distribuie pe:

Sâmbătă, 16 ianuarie 2016, în cimitirul „Bisericii de Piatră" din Târgu-Mureş a avut loc înmormântarea lui Ion Drăgan, „un om de omenie", cum a spus unul dintre preoţi, dar şi un om de cultură, care a iubit cultura şi a activat în sânul ei, de cele mai multe ori în „linia a doua", deliberat aleasă, din modestie şi din respect pentru cei din jur.

L-am cunoscut pe Ion Drăgan după 1990, datorită unei iubiri comune, poetul Adrian Păunescu, cel care i-a fost mentor şi apoi prieten, acesta având pentru marele poet o admiraţie şi o iubire cum puţini semeni o au pentru confraţi, reieşită din iubirea versurilor păunesciene, din conştientizarea valorii imense a acestuia. Nu întâmplător Adrian Păunescu l-a luat consilier senatorial, atunci când a fost senator pentru judeţul Hunedoara, dar având o activitate mai mult decât prodigioasăşi în judeţul Mureş.

Ion Drăgan, oltean, născut la Craiova la 24 septembrie 1952, dar stabilit de zeci de ani la Târgu-Mureş, a fost nu de puţine ori „cureaua de transmisie" a problemelor cu care se confruntau mureşenii, dar şi a aspiraţiilor lor, către „poetul de la Bârca". A organizat la Târgu-Mureşşi în judeţ numeroase întâlniri ale publicului cu Cenaclul „Totuşi iubirea", condus de Adrian Păunescu, a intermediat posibilitatea ca oameni simpli să-şi spună necazurile lui Adrian Păunescu şi de cele mai multe ori să fie ajutaţi şi doleanţele să le fie rezolvate. După moartea lui Adrian Păunescu, este cel care a avut iniţiativa comemorărilor anuale ale acestuia (în preajma zilei de 5 noiembrie) organizând adevărate programe de muzică folk şi poezie la Catedrala „Învierea Domnului" din cartierul târgumureşean Tudor Vladimirescu, ctitorie a lui Adrian Păunescu, graţie înţelegerii altui bun prieten şi admirator al poetului, preotul dr. Vasile Citirigă.

Ion Drăgan a fost şi un fin şi harnic publicist, publicând zeci, dacă nu sute, de articole pline de culturăşi forţă, în publicaţiile lui Adrian Păunescu, şi în special în „Flacăra lui Adrian Păunescu", unde număr de număr avea un material consistent, îngrijindu-se şi de realizarea unor pagini întregi cu materiale publicistice din judeţul Mureş, cu oameni de cultură care aveau ceva de spus: Lazăr Lădariu, Nicolae Băciuţ, pr. Vasile Citirigă, pr. Gheorghe Şincan, fostul senator Ioan Nicolaescu, subsemnatul, etc. Marele Adrian Păunescu îl îndrăgea mult pe Ion Drăgan, „ţinându-l" aproape, încrezându-se deplin în puterea lui de organizare, în lucrul lui făcut temeinic şi cu tragere de inimă. În ziarul românilor din judeţul Mureş, „Cuvântul liber", Ion Drăgan avea săptămânal un material publicistic plin de informaţie şi de emoţie culturală, citit mereu cu mult interes.

Noi, cei din Târgu-Mureşşi din judeţul Mureş, care l-am iubit pe Ion Drăgan, simţim o mare pierdere prin plecarea lui „la Domnu`". A plecat un om de valoare, un om de rafinată cultură, un om sincer şi onest, îndrăgostit de stih şi faptă păunesciană, un adevărat patriot, care vedea românismul, asemenea mentorului său, în integralitatea lui.

Ion Drăgan a plecat „la Domnu` " să se întâlneascăşi cu Adrian Păunescu, omul şi poetul pe care l-a preţuit aşa de mult. De aceea, am considerat că nu ar fi o impietate să aşez, aşa cum am făcut, pe pieptul lui Ion Drăgan, ultimul număr din „Flacăra lui Adrian Păunescu", pe care nu a avut timp să-l vadă, şi pe care îl va citi, cu siguranţă, în ceruri. Drum bun, dragă prietene!

Lasă un comentariu