OMAGIU POETULUI MIHAI EMINESCU

Distribuie pe:

Vineri, 15 ianuarie 2016, în Târgu-Mureş a fost o zi de o însemnătate deosebită, pentru că în această zi, cu prilejul celor 166 de ani de la naşterea, aici, în mijlocul Transilvaniei, a Domnului Limbii Române şi poet naţional Mihai Eminescu, a fost omagiat ca, de altfel, în toate comunităţile de români de peste graniţă.

Evenimentul, de o înaltăţinută culturală, a fost organizat de către Inspectoratul Şcolar Judeţean Mureş în parteneriat cu Primăria municipiului, Consiliul Judeţean Mureşşi Biblioteca Judeţeană Mureş.

Manifestarea a început cu o slujbă de pomenire la Biserica Ortodoxă Română (de Lemn) cu hramul „Sfântul Arhanghel Mihail", săvârşită de preoţii Horaţiu Sita, Dorin Chiorean, inspector de specialitate, Eugen Cândea şi Constantin Toma. La sfârşitul slujbei de pomenire cei prezenţi au interpretat cântecul „Mai am un singur dor" pe versurile lui Mihai Eminescu.

După acest moment, participanţii s-au deplasat, printr-un cordon viu cu lumini aprinse, realizat de elevi ai instituţiilor de învăţământ, până la Statuia Poetului din faţa Centrului Cultural care îi poartă numele. Aici, profesorul doctor Mioara Kozak, inspector şcolar pentru Limba şi Literatura Română, a vorbit despre eveniment: „Se scutură anul şi în «clipa cea repede ce ni s-a dat» înscriem azi, de Ziua Culturii Naţionale, 166 de ani de la naşterea Poetului, cel care stă mereu în adevăr şi îşi arde mâinile în slava stelelor… El iese din timp pentru a intra repede în timp."

A urmat moderatorul evenimentului, profesorul doctor Valentin Marica, din al cărui cuvânt de început am reţinut: „E Ziua Culturii Naţionale. Fără cultură, omul nu este întreg. E ziua lui Eminescu, ştiut că el ne ridică într-un rang spiritual şi căeste de-a pururi".

Prefectul judeţului Mureş, doctor Lucian Goga, vorbind despre acest eveniment remarca: „Este poetul recunoscut pe întreg mapamondul, a cărui operă a fost tradusă în zeci de limbi, este poetul în opera căruia românii îşi găsesc cel mai mult idealurile lor spirituale şi morale, aşa cum spunea Eugen Simion".

În continuare, profesorul Ştefan Someşan, inspector şcolar general, şi profesor doctor Mioara Kozak au înmânat „Placheta Eminescu" şi „Diploma de Excelenţă culturală" doamnei conferenţiar universitar doctor Mina Maria Rusu, inspector şcolar general Limba şi Literatura Română din Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, viceprimarului municipiului, Claudiu Maior, profesorului universitar doctor Iulian Boldea, decan al Facultăţii de Ştiinţe şi Litere din Universitatea „Petru Maior" Târgu-Mureş, şi lui Peter Ferenc, primar al oraşului Sovata. Cei decoraţi au mulţumit organizatorilor pentru acest gest de înaltă apreciere.

În a doua parte a acestui eveniment a urmat un scurt program artistic prezentat de către elevii Şcolii Gimnaziale din Glăjărie, program de cântece pe versurile lui Mihai Eminescu, elevii de la Colegiul Naţional „Unirea" cu momentul liric „Apari să dai lumină", iar eleva Denisa Simina Iclănzan, din clasa a VIII-a de la Şcoală Gimnazială „Dr. Bernády György"" din Târgu-Mureş, a interpretat la chitară cântece pe versurile lui Mihai Eminescu.

Manifestarea s-a încheiat pe fundalul cântecului „Eminescu", versurile scrise de Grigore Vieru, muzica de Doina şi Ion Aldea Teodorovici: „De avem sau nu dreptate, / Eminescu să ne judece".

La eveniment au fost prezenţi doctorul Lucian Goga, prefect, profesorul Ştefan Someşan, inspector şcolar general, profesoarele Lavinia Mureşan şi Ilieş Ildiko, inspectori şcolari generali adjuncţi.

 

Lasă un comentariu