Sala Sporturilor din Tg.-Mureş va avea o nouă denumire?

Distribuie pe:

De ceva vreme, câţiva oameni din lumea sportului mureşean vor neaparat să-şi marcheze teritoriul, precum căţeluşii, musai prin schimbarea denumirii Sălii Sporturilor! Pornite, la început, ca simple iniţiative particulare, vezi cazul Simon Ladislau-junior, acestea au fost ulterior însuşite (şi) de nişte partide care voiau să-şi mai îmbunătăţească imaginea proastă pe care o au.

Zona în care trăim împreună, Transilvania, este o mică Europă, în care trăiesc diferite etnii, ştim cu toţii. Bogăţia ei este datăşi de felul în care fiecare dintre acestea îşi păstrează identitatea culturalăşi etnică, fiecare cu tradiţiile şi obiceiurile ei. La noi, când Paştile sunt sărbătorite la date diferite, pentru români şi maghiari ori germani sau ţigani, este o bucurie dublă în fiecare casă. Şi unii, şi alţii merg la udat, la familiile prietene, indiferent de etnie, profitând de această sărbătoare a creştinătăţii. De-a lungul anilor, am învăţat unii de la alţii, şi bune, şi rele.

Argumente pro şi contra.

O parte dintre mureşeni au venit cu propunerea ca Sala Sporturilor din Tg.-Mureşsă se numească Simon Ladislau, prin iniţiativa fiului marelui sportiv- Simon Laci-junior.

Argumente pro. Ladislau Simon a fost medaliat cu bronz la Jocurile Olimpice din anul 1976, de la Montreal, la lupte libere; a fost Campion Mondial la Istanbul, în anul 1974, dar a câştigat şi un bronz, la Teheran, în 1973; a obţinut o medalie de aur, una de argint şi una de bronz la Campionatele Europene; a obţinut multe medalii la Universiadă, Balcaniadăşi turnee internaţionale; de 7 ori campion naţional la lupte libere; Maestru Emerit al Sportului; decorat de 3 ori de către Preşedintele României; a fost declarat Sportivul Secolului în anul 2000, într-o anchetă realizată de către o fundaţie târgumureşeană; între anii 1982 şi 2000 a fost antrenor de lot naţional, la juniori şi seniori; este născut în oraşul Tg.-Mureş.

Propunerea ca Sala Sporturilor din Tg.-Mureşsă se numească Nicolae Viciu a venit de la un grup de admiratori ai regretatului baschetbalist.

Nicolae Viciu. Născut la Tg.-Mureş, Nicoale Viciu şi-a început drumul spre marea performanţă la Gimnaziul Alex. Papiu Ilarian din Tg.-Mureş, cu prof. Ştefan Surdu, şi, mai apoi, la Tânărul Dinamovist Tg.-Mureş, cu prof. Bela Koos. Între anii 1959 şi 1989 a activat la diverse echipe din ţară, în afară de Tg.-Mureş; a obţinut 3 titluri naţionale; a fost de 3 ori coşgheterul Diviziei A de baschet; a adunat 20 de prezenţe în Cupa Campionilor Europeni şi în Cupa Cupelor; a avut 130 de prezenţe în echipa naţională a României; s-a clasat pe locul 7 la C.E. de la Belgrad, în anul 1962. Maestru Emerit al Sportului, din 2006, şi Cetăţean de Onoare al oraşului Tg.-Mureş, din anul 2005. A făcut parte din Generaţia de Aur a lui Dinamo.

Pe lângă cei doi, un CV impresionant are Nicu Pop. Pe el nu l-a susţinut nimeni!

Argumente contra. La acest capitol, am să procedez precum rabinul: şi voi aveţi dreptate, şi voi aveţi dreptate…Aici, mai puteţi adăuga şi argumentele dumneavoastră personale.

Argumente raţionale.

Un lucru este cert: indiferent ce soluţie s-ar lua, dacă se va lua vreodată, atunci jumătate din populaţia oraşului(judeţului) s-ar bucura, iar celaltă ar fi nemulţumită, în funcţie de afinităţi… S-ar crea noi animozităţi între cele două părţi, şi acest lucru n-ar fi în interesul bunei convieţuiri. În acest caz, cred, ar trebui să primeze interesul general, şi nu cel particular.

O cale de mijloc ar fi mai înţeleaptă, asta în primul rând pentru a construi noi punţi de legătură între cele două „tabere". Dacă tot vreţi să schimbaţi denumirea Sălii Sporturilor, de ce să nu-i spuneţi Sala Sporturilor „Prietenia-Barátság" Tg.-Mureş?! Este doar o simplă propunere.

P.S. În disputa de la Tg.-Mureş s-a băgat şi Federaţia Română de Baschet. Iată comunicatul lor:

„Biroul Federal al F.R. Baschet a aprobat în şedinţa desfăşurată pe data de 17 decembrie 2015, în unanimitate de voturi, susţinerea propunerilor formulate de mai multe cluburi de baschet din Târgu-Mureş ca Sala Sporturilor din localitate să poarte numele fostului jucător Nicolae Viciu. Ea trebuie ratificată de Ministerul Tineretului şi Sportului, instituţie ce administrează sala care a găzduit meciuri din finala Ligii Naţionale de baschet masculin 2013 şi 2015''.

Lasă un comentariu