Mihai Eminescu omagiat la Biblioteca Orăşenească „Liviu Rusu" Sărmaşu

Distribuie pe:

Ziua de 15 ianuarie având dubla semnificaţie - ziua naşterii poetului naţional Mihai Eminescu şi Ziua Culturii Naţionale - a fost sărbătorităşi la Sărmaşu în cadrul activităţii desfăşurată la Biblioteca Orăşenească „Liviu Rusu" din localitate.

Având sugestiva denumire „Trecut-au anii ", activitatea a debutat cu un cuvânt de deschidere al Dinucăi Burian - coordonatorul activităţii - în care a fost prezentată semnificaţia zilei - 166 de ani de la naşterea poetului nepereche şi Ziua Culturii Naţionale. A fost prezentatăşi o expoziţie de carte eminescianăşi expoziţia de grafică „Lirica eminesciană din ediţia princeps - 1884", a lui Spiru Vergulescu.

Invitaţi de seamă au fost poetul Nicolae Băciuţ- câştigător al premiului Eminescu de la Drobeta Turnu Severin -şi reprezentanţii Bibliotecii Judeţene Mureş: Suciu Melania şi Bândilă Ramona. Au mai fost prezenţi şi primarul oraşului Sărmaşu, ing. Mocean Ioan, reprezentanţii grupului folcloric „Graiul Câmpiei", cadre didactice şi elevi, oameni care iubesc cultura şi lirica eminesciană.

Dl primar ing. Mocean Ioan a urat bun venit tuturor la o activitate menită să dovedească faptul că Eminescu este o prezenţă vie în cadrul comunităţii prin manifestările care i-au fost consacrate.

Poetul Nicolae Băciuţ a facut o expunere impresionantă a vieţii lui Mihai Eminescu şi a importanţei covârşitoare pe care acesta a avut-o asupra literaturii române, asupra culturii române şi a limbii române. Având în vedere impactul pe care îl are Eminescu asupra generaţiei actuale de tineri, transmite un mesaj acestora : „să vorbească cu măsură despre Eminescu, dar să îl citească, deoarece întoarcerea la Eminescu înseamnă (re)descoperirea adâncurilor noastre". Poetul a bucurat publicul cu un recital de poezie eminesciană.

Omagiul adus „Luceafărului poeziei româneşti" a continuat cu un moment poetic susţinut de Niculae Viorica - învăţătoare pensionară, elevii de la Liceul Teoretic „Samuil Micu" Sărmaşu: Jucan Codruţa, Blăjan Giulia, Tokes Odette, Pop Patricia, Mărginean Alexandra, Plosca Paula, Suciaghi Alexandra, Ceuşan Andrei, eleva Cenan Olivia de la Şcoala „Ovidiu Iuliu Moldovan" Vişinelu, elevii de la Şcoala Gimnazială Sărmăşel Gară: Moldovan Amalia, Faur Melisa, Varga Maia, Gorgan Alexandra. Emilia Boia din grupul folcloric Graiul Câmpiei a recitat „Balada lui Gruia" - creaţie populară.

Cadrele didactice care au colaborat la această activitate au fost: Jucan Elena, Ceuşan Camelia, Sebeşan Florentina, Cenan Olivia, Neli Bucur, Socaciu Iuliana.

Şi chiar dacă au trecut anii, noi nu am uitat că Eminescu… a existat.

Lasă un comentariu