Pensiile speciale pentru aleșii locali sunt neconstituționale

Distribuie pe:

Cu unanimitate de voturi, Curtea Constituțională a României (CCR) a decis, ieri, că dispozițiile privind pensiile speciale pentru aleșii locali sunt neconstituționale. Judecătorii au constatat că legea nu este clară, că există inegalitate între aleși și că nu se precizează sursa de finanțare.

Reamintim că, la sfârșitul lunii decembrie 2015, Guvernul a sesizat CCR cu privire la unele aspecte ale Legii de modificare și completare a Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleșilor locali, referitoare la pensiile speciale ale primarilor, viceprimarilor, președinților și vicepreședinților de consilii județene.

Sesizarea avea în vedere încălcarea mai multor articole din Constituție referitoare la instituirea unui regim special de privilegii pentru anumiți aleși locali, acordarea retroactivă a drepturilor speciale și neasigurarea finanțării pentru indemnizațiile nou-create.

De pensii speciale ar fi beneficiat aproximativ 16.300, iar efortul bugetar doar pentru acest an s-ar fi ridicat la 469 milioane lei.  

Lasă un comentariu