Un cenaclu cu spirit patriotic

Distribuie pe:

Duminică, 17 noiembrie 2016. „LUMINĂ LINĂ", nume simbolic al cenaclului apărut în urmă cu 6 ani la Sibiu, oraș de referință, la inițiativa părintelui fondator preot CĂTĂLIN DUMITREAN. Scopul acestuia depășește aria religioasă și educativă, extinzând activitatea artistică muzicală spre cultură și, ceea ce motiva însuși fondatorul său, spre un domeniu desuet și neglijat astăzi - cel patriotic. Grupul de muzicieni compus din mai mulți soliști și interpreți la chitară orchestrați de muzică instrumentală a realizat un adevărat regal, spectacol viu și pătrunzător de mari emoții spirituale. Dar și mai surprinzător este faptul că totul se petrece în CASA DOMNULUI, mai precis Biserica Ortodoxă cu hramul „Sf. Petru și Pavel" din orașul Luduș, după Sfânta Liturghie. Acest lucru îl datorăm cu recunoștință părintelui protopop LUCIAN VOȘLOBAN, care a invitat acest cenaclu pentru a doua oară din 2014. La slujba religioasă au participat și alte fețe bisericești invitate: preotul MIHAI PETEAN, din Sibiu, care a ținut un discurs de suflet de o înaltă spiritualitate, pr. ORMENIȘAN VIOREL, din parohia 1 Luduș, pr. FLOREA IOAN, din parohia Zau de Câmpie, pr. IONEL PINTILIE, din parohia Șeulia de Mureș. Din componența cenaclului fac parte cele trei soliste cu voci de aur, soprane ALINA, din Căpâlna, care a interpretat două pricesne alături de ANDREEA și MARIA PETEAN.

 Prezentarea spectacolului și intervenția părintelui CĂTĂLIN au fost surprinzătoare și impresionante pe tot parcursul desfășurării actului muzical. Vocea sa dinamică și armonioasă, fermă, înzestrată cu timbrul unui tenor de operă a avut asupra oamenilor un efect electrizant ce ne-a amintit de spiritul marelui poet regretat Adrian Păunescu, unul din cei mai reprezentativi oameni de cultură și artă din creația căruia s-a cântat „Într-o lume relativă". Cei trei interpreți la chitară și soliști vocali IOAN IVAN, din Mediaș, SORIN POPA, din Maramureș, și TEODOR BUCUR, alături de care au participat și ROMULUS și ANDREI, au fost de un înalt nivel artistic interpretativ cu compoziții proprii de o mare forță de exprimare. Îmbrăcați în costume specifice populare și-au etalat vocile în multe cântece cu conținut religios, patriotic și ... eminescian. Într-adevăr, marele nostru Luceafăr nu a fost uitat, deși evenimentul aniversării sale de 166 de ani trecuse.

 Au fost auzite acordurile piesei unice închinate poetului de către regretatul cuplu TEODOROVICI din Chișinău, piesă reinterpretată cu mult suflet de pr. CĂTĂLIN. La fel de impresionante au fost versurile cântecelor patriotice cu puternic suflu emoțional în inimile ascultătorilor. „Ardealule, pământ străbun" sau „Din Țara Moților noi am venit", „Bocetul lui Ioan", „Cântă neamul și strămoșii", iar cea mai cunoscută „Să fie pace în lume".

Nu pot să nu remarc covârșitoarea impresie asupra noastră la rostirea versurilor (pe fond muzical) de către pr. CĂTĂLIN: „Nu puneți lacăt pe suflet / Lăsați copiilor lumina / Și să strigăm cu toți în cuget / Trăiască România cea creștină".

Sau versurile dedicate părinților: „O, părinți, chemați copiii / Ce de Domnul v-au fost dați / La izvorul mântuirii / Să se întoarcă, vă rugați".

Un alt cântec dedicat Maicii Domnului, cu refrenul: „ Eu nu am ce-ți  da, Maica mea / Decât inima mea".

Iar SORIN POPA, cu cântecul: „Ce frumoasă-i mama mea / Doamne, alta nu-i ca ea".

Însă asta nu e totul! Membrii cenaclului au venit însoțiți de daruri prețioase, relicve religioase ce reprezentau trei racle de argint cu moaștele unor sfinți și o părticică din Sfântul Acoperământ al Maicii Domnului. Una din racle cuprindea moaștele Sf. SPIRIDON, Sf. IGNATIE, Sf. SILA, celelalte dețineau moaște ale Sf. EFREM CEL NOU, Sf. IOAN HOZEVITUL, Sf. IOAN RUSU, Sf. NICODIM.

Pe lângă cele trei racle au mai adus două icoane făcătoare de minuni ce o reprezentau pe Fecioara Maria care proveneau din locuri diferite, „UMILENIA", copie a icoanei originale din Ucraina la care s-a rugat însuși Sf. SERAFIM DE SAROV, o reprezintă pe Fecioara înainte de aflarea nașterii Mântuitorului. Chipul său diafan, de o frumusețe perfectă, cu ochii plecați, umili și mâinile încrucișate pe piept; iar semnul minunii mărturisite de martori oculari a fost clipirea pleoapelor care s-a repetat de câteva ori cu consecințe benefice credincioșilor.

Cealaltă icoană aflată la o biserică din Sibiu are ca semne ale minunilor săvârșite de Sfânta Fecioară prin dârele de mir ce curg din ochii săi plânși.

Minunate aceste odoare sfinte care pentru cei cu credință mare pot fi salvatoare de vieți!

Finalul acestei binecuvântate întâlniri a fost îndemnul părintelui CĂTĂLIN de a ne închina în fața icoanelor și a moaștelor.

Cenaclul LUMINĂ LINĂ a încheiat săptămâna culturală în orașul Luduș prin colaborarea Protopopiatului cu Primăria și Casa de Cultură. Prezența sa în oraș a fost sprijinită financiar prin sponsorizarea acestuia de către farmacia SANDRA, prin doamna Sanda Moldovan.

Binecuvântate fie astfel de evenimente pentru suflet și spirit! 

Lasă un comentariu