CARTIERUL UMBRELOR! II

Distribuie pe:

Indiscutabil Târnăveniul, a fost, este și va fi întotdeauna, sperăm, frumos, oraș muncit de locuitorii săi, în care tradițiile, cea muncitorească și cea industrială, sunt de mare importanță. Orașul este ocupat în mare parte cu construcții de blocuri și cartiere impunătoare, urmare a puternicei dezvoltări industriale din perioada anilor 1950-1980, perioadă despre care generațiile acelor ani își aduc aminte cu plăcere, nostalgie, și unii cu mari păreri de rău din cauza mutilării totale a zonei fostului Combinat chimic, astăzi devenită un halucinant deșert.

Istoria ascunde mai mult ca oricând în filele ei îngălbenite de vremuri, taine greu de înțeles, care n-au fost nici până acum dezlegate, cea mai elocventă fiind dispariția totală și inoportună a Combinatului chimic și odată cu el „apocalipsa" celui mai frumos cartier și a celui mai frumos și odihnitor parc din oraș, cangrene cu ravagii incalculabile, văgăune ale tristeții și deznădejdilor locuitorilor din acest cartier.

Nu trebuie să te zbați prea mult până ce găsești calea înspre acel cartier situat în preajma unui parc de odinioară, capabil să te facă relaxat pentru o oră, o zi. Cartier de locuințe confortabile și arătoase, oferite specialiștilor și muncitorilor combinatului chimic, cu spital, farmacie, școală și grădiniță, lăptărie, cantină, creșă, agenție CEC, parc și seră cu flori, spații verzi multicolore, copaci umbroși și oxigenați, băncuțe și alei bine întreținute. Un cartier pitoresc, fermecător, punct de atracție pus la dispoziția angajaților Combinatului chimic. Casă de oaspeți pentru specialiști, sportivi și oameni de onoare, cantonamentul fotbaliștilor de la „CHIMICĂ" și nu rareori, marilor echipe de fotbal: CCA, Dinamo, Rapid, U. Cluj, care veneau cu mare plăcere la Târnăveni pentru meciuri amicale.

Cum cele bine cunoscute și trăite de mine în acest spațiu, pot induce, datorită incompatibilității aparente dintre termeni - mi-am propus să nu țin seama de nicio prejudecată. Să cunosc cartierul și parcul de azi, pe care-l denumesc „CARTIERUL UMBRELOR", prin propria experiență, pe deasupra oricăror idei preconcepute, chiar dacă mi-au fost insuflate și determinate de către mulți dintre locuitorii acestui cartier. De ce? Răspunsul este foarte greu de dat. Totul depinde de ceea ce înțelegem prin evoluție. Dacă prin evoluție înțelegem progres, frumos și bunăstare, atunci putem spune cu mare procent de adevăr că evoluția în aceste locuri a încetat de mult. Dacă însă includem în evoluție marile modificări de sistem care au apărut în ultimii 26 de ani răspunsul este diferit, evoluția continuă și va continua în bine sau în rău. Doar cinstea, onestitatea, coloana vertebrală, onoarea și patriotismul vor satisface condițiile minimale ale verosimilității.

Cartierul umbrelor ne dezvăluie astăzi o civilizație roasă din interior, inactiv, fără curaj și inițiativă, condamnată la pieire, autodistrugere prin acțiunile curente de otrăvire cotidiană. O lume lipsită de moralitate și de curaj fără limpezime de vederi pentru un destin mai bun, gândindu-mă la populația numeroasă de rromi a acestui cartier, stabiliți aici cu acte și fără acte de identitate, adunați aici de bogăția fierului vechi și haldelor de reziduuri existente în deșertul fostului Combinat chimic. Copii fără copilărie cu vise multe și aripi frânte. Tineri căzuți pradă băuturii, incapabili de a scăpa de molima trândăviei, indivizi zdrobiți de societate și de lipsa propriei lor educații. Aproape întotdeauna băieții și fetele de vârsta adolescenței se confruntă în acest imperiu dramatic cu inflația, lipsă sau incertitudinea locurilor de muncă, în principal educația, ipocrizia religioasă, mecanismul societății de consum, lipsa studiilor, cufundându-i într-o văgăună spirituală din care cu greu se mai poate ieși. Odată cu orele serii, pe timpul verii, strada e inundată de gunoaie, hârtii și peturi, trotuarele ticsite de tineri, pe bordurile trotuarelor toate locurile sunt ocupate, aproape toți sunt cu țigările și sticlele de bere ori tărie în mână, discret, delicat, invizibil. Moda bunicii este adusă la zi de către femei zbârcite mai în vârstă, alături de tinere jegoase frumoase din fire, gitane îndrăznețe și obraznice. „Cezari" contemporani îmbrăcați fistichiu purtând pe umeri tranzistoare ce urlă asurzitor, pășesc grav fără niciun orizont.

Încet, încet, am început să desprind un „ce" destul de comun: foarte mulți tineri din această aglomerație, pornită în neștire, total debusolată, fără viitor, par stinși, livizi, fără vlagă, morți vii sau mai degrabă vii morți. Am încercat să comunic cu câțiva „inițiați" ai acestor tărâmuri, cei care cunosc tabieturile „casei" - răspunsuri hilare, hazardate și fără nicio valoare. Furturile sunt la ordinea zilei. Autoritățile și poliția nu neglijează aceste aspecte aparent inevitabile.

Cred că în cadrul celui mai mare proiect de infrastructură a Târnăveniului din ultimii ani pe o suprafață de 20.040 mp în valoare de 6.817. 818 lei asigurată de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, prin programul de dezvoltare locală, trebuie să-și găsească loc în continuare, reparații și remedieri pentru schimbarea la față a acestui cartier cenușiu, „Cartierul Umbrelor" pe de o parte, și pe de altă parte aspectul intrării în oraș dinspre Blaj prin Adămuș în Târnăveni care momentan este o rușine.

 

Lasă un comentariu