Ziua Unirii, la Casa Iancului

Distribuie pe:

În suita manifestărilor organizate de Societatea Cultural-Patriotică „Avram Iancu" - Filiala Mureş, joi, 21 ianuarie, a fost programat simpozionul „Unirea Principatelor (1859), actul energic al întregii naţiuni române", prilejuit de apropiata aniversare a Micii Uniri.

Evenimentul a avut loc la Casa Memorială „Avram Iancu" din Târgu-Mureş, fiind organizat în colaborare cu ASTRA mureşeană, a cărui preşedinte, scriitorul şi publicistul Lazăr Lădariu, a onorat, ca de fiecare dată, invitaţia de a participa la dezbateri, parteneriatul - deja consacrat - dintre cele două asociaţii cultural-patriotice înscriindu-se în sfera eforturilor de a marca evenimente şi personalităţi de seamă ale istoriei şi culturii naţionale.

În cadrul manifestării, prof. Mihai Monoranu a evocat contextul social-politic şi istoric în care s-a înfăptuit actul de la 1859, subliniind rolul „generaţiei Unirii", ai cărei exponenţi, îmbinând „entuziasmul tinereţii cu înţelepciunea vârstnicilor", au contribuit la transformarea progresivă a conştiinţei de neam în conştiinţă naţională. Vorbitorul a prezentat realităţile europene care au favorizat înfăptuirea Unirii (declinul Imperiului Otoman în Europa şi „problema orientală") cât şi modul în care generaţia de la 1859 a ştiut să valorifice aceste oportunităţi, vorbitorul insistând asupra rolului uriaş asumat de „omul providenţial" al momentului şi al unei întregi şi frământate perioade istorice - Mihail Kogălniceanu, ministru, apoi prim-ministru al României, colaboratorul cel mai apropiat al domnitorului Al. I. Cuza, ale cărui reforme în administraţie, învăţământ, armată etc., le-a sprijinit şi promovat.

Tabloul epocii a fost completat de dr. (ist.) Felician Suciu, a cărui comunicare a avut ca subiect importanţa Legii rurale (14/26 august 1864) şi a reformei agrare, prin care, în ciuda neajunsurilor şi nemulţumirilor create, au fost desfiinţate relaţiile feudale în agricultură, impulsionându-se dezvoltarea capitalismului autohton.

Controversata secularizare a averilor mănăstireşti şi rolul lui Al.Papiu Ilarian în acest important proiect (în calitatea sa de ministru de Justiţie în Guvernul Kogălniceanu) a fost abordată de prof. Petru Nemeş, preşedintele Societăţii Culturale „Alexandru Papiu Ilarian".

În finalul manifestării care a fost moderată de Ioan Berţa, preşedintele filialei mureşene a Societăţii „Avram Iancu", Mircea Dorin Istrate, preşedintele filialei mureşene a Ligii Scriitorilor Români, a citit, din creaţia proprie, versuri dedicate Unirii de la 1859.

Lasă un comentariu