Unirea Principatelor, sărbătorită cu solemnitate la Târgu-Mureș

Distribuie pe:

Ziua de 24 Ianuarie, când celebrăm Unirea Principatelor Române, sau „Mica Unire", a fost sărbătorită cu respect și solemnitate și în județul Mureș. În fața bustului domnitorului Alexandru Ioan Cuza, din curtea Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Mureș, s-a desfășurat o manifestare de elogiere a gestului politic prin care românii au dat dovadă de „genialitate" și au spus „DA!" alegerii aceluiași domnitor. Duminică seara, Primăria Târgu-Mureș a organizat un amplu spectacol cultural în sala Teatrului Național, urmat de o Horă a Unirii, dansată cu plăcere de târgumureșenii prezenți.  

 Mica Unire, sărbătorită solemn de oficialități

 Ca în fiecare an, manifestarea oficială de comemorare a Unirii s-a desfășurat în cadrul IPJ Mureș, unde este amplasată statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza. La manifestare au participat reprezentanți ai autorităților județene și locale, printre care Lucian Goga - prefectul județului Mureș, Ovidiu Dancu - vicepreședinte al Consiliului Județean Mureș, Claudiu Maior - viceprimar al municipiului Târgu-Mureș, parlamentarul Cristian Chirteș, militari și șefi de instituții deconcentrate.

Ceremonia a debutat cu intonarea Imnului național, urmată de un Te Deum, alocuțiunile autorităților, depunere de coroane și Hora Unirii. Românii nu trebuie să uite că bazele statului național modern român au fost puse de domnitorul Cuza. 

 „În 1860 s-au unificat vămile, se înființează Universitatea din Iași, a fost promulgată Legea Poliției. În 1862 are loc fuzionarea celor două școli militare de la Iași și București, punându-se, astfel, baza învățământului militar românesc. Anul 1864 este cel mai rodnic an al reformelor lui Cuza: se înființează Curtea de Conturi, se promulgă Legea comunală, de inspirație franceză, sunt introduse Codul Penal și Legea rurală. Au fost împroprietărite 465.554 de familii de țărani; se înființează primele Camere de Comerț, se promulgă Codul Civil, se înființează, la București, Muzeul Național de Antichități, și Casa de Economii și Consemnațiuni, cunoscută de toată lumea sub denumirea de CEC…", a menționat directorul Direcției Județene a Arhivelor Naționale Mureș, prof. dr. Liviu Boar.

Unitatea românilor a fost subliniată și de prefectul județului Mureș: „Sărbătorim un moment de maximă importanță istorică, cel al Unirii Mici, în urma căruia Muntenia și Moldova au fost unite sub comanda aceluiași domnitor, care a reușit, prin curaj și înțelepciune politică, să înfăptuiască marele act al unirii. […].Alexandru Ioan Cuza a avut o domnie scurtă, dar glorioasă, a înfăptuit reforme esențiale, care au declanșat procesul de consolidare al statului român. Și noi, astăzi, să ne dăm mână cu mână, să rămânem uniți! La mulți ani tuturor românilor!"

Din partea Primăriei Târgu-Mureș a luat cuvântul viceprimarul Claudiu Maior: „Cu deosebită onoare și plăcere am participat astăzi la evenimentele aniversare dedicate celebrării celui de-al 157-lea an de la Unirea Principatelor. Astăzi este o zi cu semnificații importante pentru istoria și identitatea noastră națională. Este o zi care ne amintește că forța unui popor stă în solidaritatea, unitatea și în determinarea sa, dar și în liderii pe care îi are, și în capacitatea lor de a conduce, dincolo de conflicte și interese mărunte. Îmi doresc ca tânăra generație să fie mândră de strămoșii ei - să păstreze România și să-și unească energiile pentru a o face prosperă. Consider că noi suntem responsabili ca generația tânără să nu uite că Mica Unire a fost unul dintre primele mari acte de curaj ale poporului român, care a avut consecințe extrem de importante în timp. Vă doresc multă sănătate. La mulți ani!".

Vicepreședintele Consiliului Județean Mureș, Ovidiu Dancu, a subliniat, de asemenea, importanța gestului făcut de înaintașii noștri: „Marcăm astăzi un moment definitoriu pentru istoria poporului român. Unirea Principatelor reprezintă unul dintre marile acte de curaj cu consecințe importante pentru ceea ce este România în acest moment. În 1859 românii din Moldova și Țara Românească au dat dovadă de unitate și demnitate, prezentând realizarea lor în fața Europei".

Spectacol artistic, la Teatrul Național

 Duminică seara, la Teatrul Național din Târgu-Mureș a avut loc un spectacol artistic dedicat Micii Uniri, organizat de Primăria Târgu-Mureș, la care au participat artiștii Ciprian Istrate, Dinu Iancu Sălăjanu, Ioan Bocșa și Ansamblul Profesionist „Mureșul". Câteva sute de târgumureșeni au aplaudat la scenă deschisă interpretările patriotice ale cunoscuților artiști, cât și cele ale elevilor care au cântat melodii specifice unității românilor. După spectacol, în Piața Teatrului s-a desfășurat îndrăgita Horă a Unirii, la care au participat, cu mic cu mare, cei care respectă și apreciază ce s-a întâmplat în urmă cu 157 de ani.

  

Lasă un comentariu