Precizări privind acordarea tichetelor pentru frecventarea grădiniţei

Distribuie pe:

Săptămâna trecută, Guvernul a emis normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 248/2015 privind stimularea participării în învăţământul preşcolar a copiilor provenind din familii defavorizate.

Astfel, se precizează că tichetele sociale, în valoare de 50 de lei lunar, acordate pentru încurajarea copiilor cu vârsta între 3 şi 6 ani să frecventeze grădiniţa, vor putea fi utilizate numai pentru achiziţionarea de produse alimentare, de igienă, de îmbrăcăminte şi (sau) rechizite.

Stimulentul se acordă familiilor cu mai puţin de 284 de lei venituri lunare pe membru de familie, cu condiţia prezenţei regulate a copiilor la grădiniţă. Totodată, Guvernul a stabilit ca modul de acordare a acestor tichete să fie cât mai simplu posibil, motiv pentru care a decis ca beneficiarii (copiii eligibili) să fie identificaţi de asistenţii sociali din primării, pe baza unui dosar social.

Stimulentul se acordă pentru perioada septembrie - iunie, pe bază de cerere şi declaraţie pe proprie răspundere completată de părinţi sau de persoanele care răspund legal, cu suportul asistentului social, acolo unde este cazul. Cei care primesc deja beneficii sociale care atestă încadrarea sub pragul de venit nu mai trebuie să facă un nou dosar, ci copiii lor devin automat eligibili.

Înscrierea în program este permanentă, pentru a permite familiilor să îşi înscrie copiii la grădiniţă şi după începerea anului şcolar. Tichetul se acordă începând cu luna în care preşcolarul a îndeplinit criteriile de frecvenţă.

Acordarea tichetului nu ia în calcul ajutorul social, alocaţia pentru copii, bursele sau subvenţiile agricole, iar tichetele vor fi distribuite de primării, conform formularului de prezenţă completat de educatori.

Lasă un comentariu