„NU AGRESAŢI CADRELE MEDICALE!"

Distribuie pe:

Lipsa de protecţie a corpului medical la locul de muncă şi agresiunile, din ce în ce mai dese, indică necesitatea adoptării unui cadru legislativ care să apere angajaţii din sistemul sanitar împotriva agresiunilor verbale şi fizice din partea pacienţilor sau a aparţinătorilor.

Un studiu recent al Colegiul Medicilor Bucureşti arătă că aproximativ 85% din personalul medical chestionat este agresat verbal la locul de muncă, iar 10,2% este agresat fizic. Timpul de aşteptare sau refuzul de a accepta diagnosticul pus sunt doar două dintre motivele pentru care angajaţii din sistem sunt agresaţi.

În aceste condiţii, Federaţia Sanitas a lansat luni, 25 ianuarie 2016, campania „Nu agresaţi cadrele medicale!", ce îşi propune ca obiectiv principal adoptarea unui act legislativ care să apere corpul medical şi care să descurajeze violenţa de orice natură - fizică sau verbală.

Un alt obiectiv al campaniei vizează comportamentul pacientului în unităţile sanitare, astfel încât ei să înţeleagă că este nevoie de cooperare, de un limbaj şi un comportament decente, atunci când cadrele medicale îşi desfăşoară activitatea profesională.

Tot în cadrul campaniei, personalul medical agresat va putea apela la un Telverde, cu ajutorul căruia să fie consiliat.

Preşedintele Comisiei de sănătate din Camera Deputaţilor, dr. Florin Buicu, a felicitat Sanitas pentru acest demers şi a promis că va promova iniţiativa: „Probabil, va trebui să mergem inclusiv către modificarea Codului penal, astfel încât, aşa cum poliţistul, dacă este agresat în desfăşurarea activităţii, pedepsele aplicate sunt dublate, tot aşa şi pentru personalul medical, şi poate pentru personalul din educaţie, în momentul în care este agresat, pedepsele să fie mai drastice".

La rândul său, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, dr. Dan Eugen Strâmbu, a spus: „Există o lege a drepturilor pacienţilor, este foarte bună, reglementează într-un fel atitudinea profesioniştilor din sănătate, dar cred că în aceeaşi idee trebuie să existe o lege a statutului medical, o redobândire a prestanţei şi respectului de care această tagmă a beneficiat şi împotriva tuturor vicisitudinilor din anii trecuţi a rezistat şi îşi face treaba cu profesionalism, în condiţii, câteodată, grele".

Lasă un comentariu