România a fost mereu „reclădită", dar tot la „fundaţie" (în fundătură) a rămas!

Distribuie pe:

Un principiu păgubos al politicianului postdecembrist sună cam aşa: „Să le spunem românilor ce le place să audă, după care vom mai vedea", folosit în campaniile electorale, mai ales. „Principiu" care, în limbajul popular, s-ar traduce prin expresia „a-ţi fura singur căciula". Întrucât, cu minciuna, ajungi odată, de două-trei ori în Parlament sau la guvernare, dar a… patra oară ai sfeclit-o, rămânând, ca partid, sau candidat la o funcţie doar cu eticheta de Mincinos!

Am subliniat acest lucru, după ce, nu demult, la o reuniune a Consiliului Naţional al PNL, în Programul de Guvernare al PNL, până în 2020, ni se spunea că urmăreşte - conform agenţiilor de presă - nici mai mult, nici mai puţin decât „Reclădirea României". Or, în cei 25-26 de ani de la Revoluţia din decembrie '89, România a fost de atâtea ori „reclădită", şi de PSD, şi de fostul PDL şi, bineînţeles, de fostul PNL, condus de Tăriceanu, ori de Crin Antonescu, încât tot la „Fundaţie" (în fundătură, adică!) a rămas! Sigur, e mai uşor - minţind, bineînţeles - să-ţi propui lucruri măreţe, decât să construieşti autostrăzi, să reduci numărul de gospodării, care au WC-ul în curte, să creezi locuri de muncă, ori să ridici nivelul de trai al populaţiei, într-o ţară cu salariile şi pensiile cele mai mici din Uniunea Europeană! Ce „Reclădire a României" poate fi aia, câtă vreme toate dezideratele (simple) de mai sus rămân, încă, la stadiul de aspiraţii?!

În realitate, România reală nu e cea din „programele" şi promisiunile cu iz electoral ale politicienilor şi guvernanţilor. E cea pe care o trăim cu toţii, cu bune, şi mai ales, cu rele. Căci, pe măsură ce anii trec, ne tot împrumutăm şi „reclădim" (ce anume, nu prea ştie nimeni!), iar românii sărăcesc. Doar cei cu „promisiunile", se îmbogăţesc! Încât, pe drept cuvânt, nu puţini se întreabă: în „România reclădită!", cu ce-i mai bine acum decât înainte de '89? Poate, de aceea, noul PNL vrea să o reclădească din nou!

Răspunsul (o parte din el) ni-l dau procurorii DNA, ai DIICOT etc., prin intermediul cărora aflăm - prin mijlocirea presei, a televiziunilor - cam pe unde ajung banii împrumutaţi (România având azi o datorie de zeci de miliarde de euro!). Bani cu care, într-adevăr, vorba Programului PNL, s-ar fi putut „reclădi", în bună parte, România!

Problema e alta. România - ne spun experţii în economie - nu ar fi avut nevoie de rezolvarea problemelor economice curente cu ajutorul creditelor, dacă: 1) La conducerea ţării era, chiar şi numai în ultimii 10 ani, un alt preşedinte şi un guvern care nu erau şantajabili şi aveau voinţa politică pentru a opri (şi nu încuraja!) deturnările sistematice de fonduri de la Bugetul de Stat; 2) Dacă s-ar fi profitat de creşterea economică din anii anteriori crizei: 3) Dacă preşedintele, premierii, parlamentarii aveau stofă adevărată de lideri naţionali (viziune, precum liberalii Brătieni de altădată!) şi ar fi putut convinge sau forţa oligarhia locală să aducă înapoi în ţară şi să injecteze în economie miliardele de euro care au „plecat" în timpul tranziţiei ş.a. Atunci, da, puteam vorbi, dar şi realiza „Reclădirea Românei!"

Spunem asta, deoarece, potrivit unor surse consultate de digi.24.ro, circa 50 de români cu conturi secrete la sucursala din Elveţia a băncii britanice HSBC ar fi investigaţi de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF)!

Or, aşa stând lucrurile, rănile dinainte de '89 sau de la Revoluţie nu s-au cicatrizat. Dimpotrivă, fisurile, crevasele din societate se adâncesc.

Din păcate, într-o Europă rătăcită în lumea globalizării şi a crizelor - iar acum, năvălită şi de sute de mii de imigranţi sirieni, arabi etc. -, egoistă şi lipsită de mari lideri, o Românie dezbinată şi debusolată (în care, doar tentaţia ciolanului primează!) rămâne o pradă facilă.

Aşa se face că, deşi ani trec, rănile rămân! Faptul că, încă, statul român trebuie să împrumute bani pentru a putea să funcţioneze în parametri proiectaţi de buget, este încă un argument în acest sens. Dacă Vasile Blaga (aflat mereu la guvernare), Cătălin Predoiu şi alţi lideri ai fostului PDL, ai actualului şi fostului PNL vor să „Reclădească România", de ce nu au făcut-o în cei 25 de ani, care au trecut de la Revoluţie? Poveşti. Tentaţia Puterii şi a banului contează! Din păcate… Poate, cândva, dacă ne tot împrumutăm şi „reclădim", nici noi - românii de pe stradă - să nu mai sărăcim!

Lasă un comentariu