SCRÂŞNITUL DIN DINŢI DISTRUGE DANTURA

Distribuie pe:

Dr. Laura Mocanu, stomatolog la Clinica Art Implant, citată de descopera.ro, susţine că un sfert dintre români scrâşnesc din dinţi în timpul zilei sau în timpul somnului, iar cei mai mulţi nu iau nicio măsură pentru a trata problema care le poate distruge dantura, această manie inconştientă, numită bruxism, fiind foarte periculoasă, atât pentru adulţi, cât şi pentru copii.

„Sunt oameni care strâng puternic din dinţi, fără a-i mişca (bruxism centrat) şi sunt oameni care scrâşnesc dinţii mişcând maxilarele, ca şi cum ar mesteca în gol (bruxism excentrat). Acest lucru se întâmplă fără ca persoana care o face să fie conştientă.

Studiile au pus în evidenţă o corelare între bruxism şi anxietate sau hiperactivitate, cum ar fi, de exemplu, perioada examenelor. De asemenea, s-a demonstrat că bruxismul apare, în principal, în timpul somnului lent (acel somn în care întreg organismul pare relaxat complet) şi mai puţin în timpul somnului rapid (acel somn agitat, în timpul căruia se mişcă pleoapele şi se modifică anumite funcţii fiziologice). Poate apărea, însă, foarte frecvent, şi în timpul zilei, dar în acest caz nu are legătură cu problemele de ordin dentar, ci e doar un tic inconştient, strâns legat de anumiţi factori de stres.

Indiferent de tipul de bruxism de care suferă o persoană, efectul este acelaşi: strică dantura. Principala problemă provocată de bruxism este uzura prematură şi excesivă a dinţilor, care, în unele cazuri, ajung să se cape. Mai pot apărea disfuncţii majore la nivelul articulaţiilor, migrene sau chiar fracturi. Medicul dentist poate stabili diagnosticul şi tratamentul în funcţie de gradul de uzură, dar cel mai bine ar fi ca persoanele care suferă de bruxism să încerce metode de relaxare şi terapii comportamentale, imediat ce observă sau li se semnalează de către parteneri că au această problemă. De fapt, primul pas în tratarea bruxismului este conştientizarea acestui tic.

Printre cauzele bruxismului se pot număra o întâmplare marcantă din trecut, supărarea, anxietatea, frica, durerea, frustrarea, disconfortul (adesea, acestea pot fi asociate cu dizarmoniile din familie sau cu problemele şcolare), odihna insuficientă dată de durata prea scurtă a somnului şi incapacitatea de relaxare, personalitatea agresivă, perfecţionistă, obsesivă, dar şi nerăbdarea exagerată.

În cazul copiilor, o cauză a scrâşnitului poate fi alinierea incorectă a dinţilor, mărimea acestora, o obturaţie recentă sau o lucrare mai înaltă, pe care cel mic încearcă inconştient s-o şlefuiască. Bruxismul la copii apare cel mai adesea în intervalele de vârstă 3 - 6 ani şi 10 - 12 ani. Afecţiunea mai poate apărea şi ca urmare a unor răceli sau infecţii ale urechii sau ca reacţie la disconfortul dat de diverse alergii", explică dr. Laura Mocanu.

Lasă un comentariu