Din 17 martie 2016, ADIO, FUMAT ÎN SPAŢII PUBLICE ÎNCHISE ŞI ÎN PARCURILE DE JOACĂ!

Distribuie pe:

Legea nr. 15/2016 - „spaima fumătorilor", privind prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 72, din 1 februarie a.c., şi va intra în vigoare în 45 de zile de la publicare, adică în 17 martie 2016.

Spaţiu închis „cu doi pereţi"!

După cum reiese din documentul menţionat, fumatul va fi interzis complet (nu doar restrâns) în toate spaţiile publice închise, precum şi în spaţiile închise de la locul de muncă şi în locurile de joacă pentru copii (chiar şi cele în aer liber).

Prin spaţiu public închis se înţelege „orice spaţiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperiş, plafon sau tavan şi care este delimitat de cel puţin doi pereţi, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent".

De asemenea, fumatul va fi interzis complet, în unităţile de învăţământ şi în cele destinate protecţiei şi asistenţei copilului (nu doar în unităţile sanitare şi în mijloacele de transport în comun, aşa cum prevede legea acum). Singura excepţie va fi reprezentată de celulele deţinuţilor din penitenciarele de maximă siguranţă.

Nici ţigările electronice nu sunt permise

Spre deosebire de regulile din prezent, noul act normativ prevede şi interzicerea folosirii ţigărilor electronice în mijloacele de transport în comun, adică în orice vehicule pentru transportul contra-cost al persoanelor.

Dacă până acum fumatul era permis în baruri, discoteci şi restaurante, noile reglementări dispun că se poate fuma şi în acestea, însă numai dacă există încăperi special amenajate în acest sens, delimitate de restul spaţiului public închis, astfel încât să se asigure izolarea completă, să nu fie spaţii de tranzit şi să fie dotate cu sisteme de ventilaţie, scrumiere şi extinctoare şi marcate la loc vizibil cu „Loc pentru fumat" sau „Încăpere în care este permis fumatul".

În aeroporturi internaţionale, fumatul va fi permis numai în spaţii care să servească exclusiv fumatului.

Sancţiuni aspre pentru contravenienţi

Sancţiunile aplicabile persoanelor juridice se aplică în funcţie de a câta abatere este. Astfel, la prima abatere - amendă de 5.000 de lei; la a doua abatere - amendă de 10.000 de lei, la care se va adăuga suspendarea activităţii până la remedierea situaţiei care a dus la aplicarea acestei sancţiuni complementare; la a treia abatere - amendă de 15.000 de lei, la care se va adăuga închiderea unităţii.

Referitor la persoanele fizice, acestea vor risca amenzi cuprinse între 100 şi 500 de lei dacă fumează în spaţiile publice închise, în spaţiile închise de la locul de muncă, în mijloacele de transport în comun sau în locurile de joacă pentru copii. De asemenea, sancţiunea va fi valabilă pentru consumul de tutun în unităţile sanitare, cele de învăţământ şi cele destinate protecţiei şi asistenţei copilului.

Lasă un comentariu