În căutarea lui Iisus - „Dumnezeu m-a chemat la El acasă, odată…"

Distribuie pe:

Citind cartea Codruţei Băciuţ (apărută la Editura Nico, 2016, în condiţii grafice de înaltă ţinută cu o copertă a autoarei, editor Nicolae Băciuţ), retrăiesc emoţia drumului în Ţara Sfântă… şi pornesc iar alături de ea „În căutarea lui Iisus". În căutarea lui Iisus ne aflăm zilnic, dar parcă nicăieri emoţia nu e mai mare, căutarea nu e mai plină de speranţă, speranţa de a-L întâlni nu e mai aproape ca acolo unde s-a născut, unde-a răspândit Lumină şi-a propovăduit Iubire, unde-a suferit şi-a iertat, învăţându-ne să facem la fel.

E o Carte Deschisă - aflăm încă din Argument - o carte care-ţi permite ţie - celui care vrea să retrăiască emoţia primului drum - s-o iei de la capăt, iar ţie - celui care n-a beneficiat încă de această şansă - să te încumeţi a te aşterne drumului. Căci chiar dacă expresia e mai curând din /de basm, drumul căruia i te aşterni nu duce spre un celălalt tărâm, inexistent în lumea reală, ci spre unul accesibil şi atât de aproape de noi… E locul la care autoarea cărţii a râvnit de multă vreme („De foarte mult timp mi-am dorit să ajung în Ţara Sfântă. De câţiva ani buni, când se apropie Crăciunul, îmi tot fac scenarii, punând pe primul loc dorinţa de a ajunge în Israel. În acest an, mi s-a împlinit visul, deoarece Moşul , un adevărat „înger" în sania lui purtată prin ceruri chiar de suflarea lui Dumnezeu, a venit înainte de vreme şi mi-a împlinit dorinţa de om matur, aceea

de-a ajunge în locurile care ne-au adus bucuria sărbătorilor creştine" ), pe care, scriind cartea, l-a străbătut pentru a doua oară (şi pot depune mărturie despre cât de mult şi-a dorit acest lucru!) şi despre care vorbeşte cu bucurie şi recunoştinţă nealterate de timpul care a curs ireversibil: „… acolo, în Ţara Mântuitorului, te apropii cu sfială şi vibraţie puternică de fiecare loc, îndumnezeindu-te. Nimic nu poate fi mai minunat decât să primeşti din toate acele locuri mesajul etern că acolo a început marea istorie a mântuirii noastre şi tot acolo se va sfârşi."

Codruţa Băciuţ şi-a conceput cartea structurând-o în patru capitole: Căutându-l pe Iisus (cu o bogăţie a informaţiilor lăsând să se vadă setea de cunoaştere a celui pornit pe un drum pe care cu multă ardoare l-a aşteptat), Pelerini în Ţara Sfântă (cu motivaţia de suflet a unei astfel de încercări), un jurnal de călătorie (cu adnotări minuţioase, de elev conştiincios, cu radiografierea exactă, apăsată - parcă pentru totdeauna - a unor clipe dintr-o călătorie unică şi irepetabilă - miercuri, prima zi - 6 noiembrie 2013…, marţi, a şaptea zi - 12 noiembrie 2013 ) - şi două poeme-rugăciuni izvorâte din sufletul unui pelerin dornic de-a mulţumi pentru bucuria unei atât de trecătoare clipe „cu lacrimi, cu evlavie, cu supuşenie" şi dezvăluind latura sensibilă a autoarei.

În epilogul cărţii suntem informaţi despre cele nouă icoane pictate şi cele nouă poeme scrise - ulterior - adevărat canon de mulţumire pentru drumul parcurs în fapt şi în cuvânt.

Codruţa Băciuţ a primit anticipat cadou de la Moş Crăciun 2013 un drum în Ţara Sfântă. Şi-a fost atât de fericit-recunoascătoare, încât ni l-a dăruit nouă - dar din dar se face rai ! - sublimat în cuvânt pentru zilele în care ni se va face dor de Bethleem şi de Iordan, de muntele Tabor şi de grădina Ghetsimani, de Muntele Fericirilor şi de noi cei mereu aflaţi în căutarea unei divine scântei trimise nouă spre înălţare şi spre (în)luminare: o carte în care te poţi refugia şi regăsi în momentele în care aplecat peste întrebările lumii vei încerca a-i descoperi umbrele, misterul, lumina; pentru unii - carte de aducere-aminte, pentru alţii - prologul unui drum dorit, visat, îndrăznit în cele din urmă… Pentru mine cartea prietenei mele Codruţa e înainte de toate prilej de întoarcere înspre-o clipă frumoasă pentru că ori de câte ori gândul mă poartă către acel noiembrie 2013 mă regăsesc plutind parcă, alături de mulţi alţii, prin aerul de culoarea şi consistenţa mierii de salcâm în căutarea minunii transfigurării în spirit, în esenţă…

Iar, dacă actul de credinţă înseamnă „rugăciune, acte de dragoste faţă de aproapele, muzică, stări inexplicabile de fericire, poezie…, (N. Steinhardt), atunci cu siguranţă În căutarea lui Iisus de Codruţa Băciuţ este un act de credinţă.

Lasă un comentariu