Campania „Lumea văzută dintr-un scaun cu rotile"

Distribuie pe:

Motto: Singurul handicap în viaţă este o atitudine nepotrivită.

Acest proiect îndrăzneţ s-a născut odată cu fiecare dintre handicapurile noastre, mai mult sau mai puţin severe. Am avut privilegiul de a munci într-o ţară europeană, unde tehnicile de predare sau materialele de sprijin sunt o condiţie sinequanone a reuşitei şcolare.

De ce este nevoia de acceptare atât de importantă?

Cea mai mare minoritate din România este populaţia de persoane cu nevoi speciale. Copiii trăiesc într-o lume plină de oameni diferiţi unii de alţii, în tot felul de moduri. Ajutându-i să-i înţeleagă pe colegii lor sau membrii lor de familie, se va crea o mai mare acceptare şi respect.

Avem nevoie de instrumente speciale pentru profesori şi părinţi care doresc să inspire înţelegere în sălile lor de clasă, părinţii încearcă să încurajeze un mediu de acceptare mai mult pentru copiii lor, şi persoane grijulii în speranţa de a arăta acestei generaţii de copii că suntem toţi diferiţi şi toţi avem nevoi speciale şi, ca atare, toţi merităm acceptare.

Scopul proiectului este acela de a ajuta copiii să înţeleagă că toţi suntem diferiţi şi avem talente unice, şi de a-i încuraja să îşi facă timp şi să depună efortul de a înţelege şi respecta pe ceilalţi.

Pentru majoritatea oamenilor, cercul este un simbol al apartenenţei, al conexiunilor şi al mâinilor împreunate. Pentru familiile ai căror copii de multe ori nu se potrivesc în aceste cercuri, acestea pot arăta mai mult ca nişte garduri. În acest proiect, familiile împărtăşesc opinia lor din afara şi din interiorul cercului.

Pentru părinţii ai căror copii fac parte din grupul de mai sus statistic, nu pot depăşi de multe ori bariere majore care se ridică în diferite cercuri ale vieţii comunităţii. Acestor familii, cu copii cu nevoi speciale, le este foarte greu să participe în comunitatea căreia restul dintre noi i-a acordat votul „pentru". Cumpărăturile la un mall sau vizionarea unui film sau a unei piese de teatru poate necesita multă muncă suplimentară şi planificare. În timp ce copilul lor, probabil, frecventează şcoala, părinţii afla că este dificil să participe la multe alte activităţi.

Campania a debutat tocmai pentru a conştientiza copiii şi, nu în ultimul rând, părinţii de această nevoie de acceptare a acestor persoane în comunitatea noastră. În cadrul acestor activităţi derulate, copiii au participat la diferite concursuri, sesiuni de comunicare şi întâlniri cu persoane cu handicap din şi din afara comunităţii noastre. Concursul de sloganuri a avut un real succes în rândul copiilor, aceştia empatizând profund cu emblema campaniei noastre, Dalma, o fetiţă cu handicap locomotor, elevă a şcolii noastre. Elevii clasei a IV-a A, au compus o scurtă scenetă pe care au pus-o în scenă. Micii actori au dovedit că pot fi alături de colegii lor mai puţin norocoşi.

Alături de noi în această campanie s-a aflat şi CJRAE Mureş, reprezentat prin dna Adriana Cerghedi, care a susţinut o activitate minunată la biblioteca şcolii, ajutându-i pe copii să înţeleagă mai bine nevoile celor de lângă ei, şi dna. psih. Bojte Kinga, un model de reuşită a persoanelor cu nevoi speciale.

Campania va culmina cu organizarea unui flashmob la nivel de şcoală, în luna martie a.c., care se doreşte a fi o acţiune promovată la nivel naţional, cu sprijinul dnei prof. Loredana Morar şi a dnei prof. dr. Diana Anca Niţulescu care va promova acest eveniment prin intermediul ISJ Mureş.

Proiectul a fost iniţiat de către prof. Mirela Tanalt.

 

Lasă un comentariu