„AI NOŞTRI, CA BRAZII"! (SĂ NE MAI AUZIM (ŞI) DE BINE!)

Distribuie pe:

„Din somnul lor de noapte-ntunecoasă

De unde au stat departe de frumos

Se reîntorc livezile acasă

În rochii înflorate până jos" (Tudor Gheorghe)

Recent, specialiştii Institutului Salk pentru Cercetări Biologice din La Jolla, California, în urma unui studiu pe creierul uman, au constatat că acesta are o capacitate de stocare de zece ori mai mare decât se presupunea până acum.

Memoriile noastre sunt formate în urma activităţii electrice şi chimice a neuronilor, informaţiile se stochează şi se transmit în momentul în care mai mulţi neuroni interacţionează şi formează legături denumite sinapse. Funcţiile acestora rămân, însă, un mister, cunoscut fiind doar faptul că disfuncţiile sinapselor duc la apariţia unor boli neurologice. Cum ar spune ardeleanul… „avem multă minte, dar nu-i toată bună"!

Savanţii au măsurat capacitatea de stocare a materiei cenuşii şi au descoperit că o singură sinapsă poate încorpora 4,7 biţi de informaţie. Aşadar, creierul uman poate fi extrem de eficient din punct de vedere energetic, dar şi computaţional. Totodată, inginerii au obţinut informaţii care îi pot ajuta să dezvolte noi tehnologii pentru proiectarea unor computere foarte puternice.

Nu voi insista, am dorit să folosesc informaţia ca preambul pentru alte câteva ştiri despre inteligenţa… românească, de data aceasta, menite să ne mai descreţească frunţile în acest început capricios de Făurar.

„Geniul de la Rădăuţi" merge la Cambridge!

Tudor Creţu, elev al Liceului Internaţional de Informatică din Capitală, este multiplu câştigător al concursurilor şi olimpiadelor interne şi internaţionale la fizică, urmând să-şi continue studiile la Cambridge, „a treia cea mai bună universitate a lumii şi cea mai bună din Europa", potrivit QS World University Rankings. Palmaresul din 2014: medalie de aur la Olimpiada de Ştiinţe a Uniunii Europene; medalie de argint la Olimpiada Asiatică de Fizică din Singapore; argint la Olimpiada Internaţională de Fizică din Kazahstan; 2 medalii de aur la Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astofizică de la Suceava; medalie de aur la Olimpiada Internaţională de Astronomie, în Kârgâstan. În 2015: medalie de aur la Olimpiada Asiatică de Fizică, în Hangzhou, China; aur la Olimpiada Internaţională de Fizică din Mumbai, India; argint la Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astofizică, din Indonezia. A aplicat pentru admiterea la Cambridge încă din octombrie 2015. „El a primit o recomandare din partea profesoarei de fizică Rodica Ionescu şi a trimis o scrisoare de intenţie pe adresa universităţii. În decembrie, a susţinut două interviuri, la matematică şi fizică."

Tânărul îşi doreşte un viitor tot în România: „Îmi propun ca în viitor să pot să vin cu o idee inovativă în România, să pot să îmi continui cariera aici, dar vreau să nu vin din postura de muncitor, ci din poziţia de investitor. Vreau ca România să aibă o contribuţie importantă la dezvoltarea acestui domeniu pentru că ştiu că aici sunt foarte mulţi studenţi pasionaţi de aeronautică, de calitate bună". (Mădălina Corina Diaconu, surse greatnews.ro, Monitorul de Suceava, evz.ro, b1.ro)

Clujeanul Mihnea Cuibus a intrat la Oxford!

Un elev clujean, aflat în clasa a XII-a la Colegiul Naţional „Emil Racoviţă", a intrat la Oxford. Pe 6 locuri au fost 1.400 de candidaţi. Concurenţa a fost uriaşă, iar la Londra au fost chemaţi numai 22 de candidaţi din toată lumea.

„Este vorba despre Mihnea Cuibus, fiul şefului ISJ Cluj, Valentin Cuibus. Mihea este olimpic la matematică şi apreciat la nivel internaţional pentru CV-ul său. La doar 14 ani câştigase deja 14 medalii de aur, 2 medalii de argint, 3 medalii de bronz, 37 de premii I, 2 premii II, 2 premii III, 5 menţiuni la numeroase olimpiade naţionale de matematică şi concursuri interjudeţene.

„Au ales 22 de oameni din toată lumea şi i-au chemat la Londra. Fiul meu a fost acceptat între cei 6 studenţi.  Nimeni, în niciun moment, la Oxford, nu s-a gândit să conteste rezultatul, cu toate că au fost foarte mulţi candidaţi şi au ales după criterii numai de ei ştiute. Fiul meu este printre cei 6. Şi-a ales o secţie mai ciudată, găsită de el. Secţia este Economie, Filosofie, Politică. Merge pe trei specializări. Cele 22 de persoane, care au fost invitate în selecţia finală, au mers pe cheltuiala Oxford. În final au rămas 6, între care un mexican, care locuieşte în Abu Dhabi, un englez, un olandez şi cetăţean din Dubai", a declarat presei tatăl lui Mihnea. În faza de selecţie finală, a mai fost acceptat un elev român, dar acesta a picat în cele din urmă.

La Oxford mai studiază, în anul trei, un elev de la Colegiul Naţional „Emil Racoviţă", şcoală situată în top 3 la nivel naţional.

Un român de 22 de ani, în Topul Forbes al celor mai valoroşi tineri europeni

Cornel Amariei, în vârstă de 22 de ani, a fost inclus de revista „Forbes" în celebrul top al celor mai promiţători 30 de tineri cu vârste sub 30 de ani („30 under 30") din Europa, la categoria „Industrie".

Totodată, Cornel Amariei a fost ales de revista „Forbes" drept liderul grupului de tineri din acest domeniu, fiind cel care deschide lista celor mai buni tineri europeni din industrie.

Inventator şi inginer, Cornel Amariei a construit Lumen, un dispozitiv care foloseşte un scanner 3-D şi senzori cu vibraţii care îi ajută pe nevăzători să se deplaseze fără ajutorul altcuiva. Cu ajutorul acestor ochelari nevăzătorii pot identifica obstacolele. Scannerul 3-D folosit cartografiază mediul înconjurător, iar apoi datele colectate sunt „traduse" într-un tablou de vibraţii pe care persoana le simte pe frunte, avertizând-o astfel în privinţa posibilelor pericole. Totodată, Cornel Amariei este cercetător şi inginer la Continental Automotive, o companie din Germania care produce şasiuri, sisteme de propulsie şi frâne pentru producători de maşini precum Daimler, Ford şi Volkswagen. La Continental Automotive, Cornel Amariei conduce departamentul de senzori şi de inovaţie în domeniul autonomiei maşinii. Cornel Amariei a terminat Liceul Teoretic Internaţional de Informatică Bucureşti, iar apoi a studiat la Universitatea „Jacobs" din Bremen, Germania. (Andreea Dogar - Feb 6, 2016, Great News)

Listele „30 sub 30" sunt realizate în fiecare an de revista „Forbes" şi îi prezintă pe cei mai buni tineri antreprenori, lideri sau creatori talentaţi din 20 de domenii, de la artă şi sport la finanţe, educaţie sau media. Cornel Amariei a fost inclus pe lista celor mai promiţători 30 de tineri europeni din industrie.

„Degetarul de aur", pentru bistriţeanca Tina Olari!

Bistriţeanca Tina Olari (41 ani) s-a stabilit, în urmă cu patru ani, în Spania, în Barcelona, unde şi-a continuat pasiunea pentru modă şi a deschis un atelier de creaţie. Rochiile sale au reuşit să impresioneze, astfel că, în decembrie 2015, Tina Olari a fost numită preşedinte al juriului Concursului „Miss World Barcelona", câştigat de Mireia Lalaguna. Tina a devenit, astfel, designer oficial al celei care urma să câştige, în acelaşi an, nu doar titlul de Miss World Spania, ci şi Marele Premiu al acestui concurs internaţional, desfăşurat în luna decembrie în China.

Românca Tina Olari, va primi premiul „Degetarul de aur" pentru cel mai bun designer din Spania în anul 2015, devenind, astfel, primul român căruia i se acordă această distincţie. Festivitatea va avea loc la Madrid, pe 19 februarie, şi la eveniment vor fi prezente cele mai cunoscute nume din lumea modei iberice, precum şi personalităţi publice din Spania. „Este o imensă fericire. Să fii apreciat de cei din ţara ta este minunat, dar să fii recunoscut la nivel înalt în ţara de adopţie este mai mult decât o satisfacţie. Sunt atât de încântată!", a declarat Tina Olari. (global manager)

Să mai fie şi aşa!

Lasă un comentariu