VITEZA VA FI DEPISTATĂ DE RADARE CU LASER

Distribuie pe:

Poliţia Română a anunţat, recent, că dispune de opt radare noi, cu laser, ce vor fi folosite pentru a depista în trafic şoferii care nu respectă limitele legale de viteză. Acestea sunt cele mai performante aparate disponibile în prezent de măsurare a vitezei maşinilor şi pot realiza atât înregistrări video, cât şi fotografii de înaltă rezoluţie, ce pot cuprinde marca maşinii, plăcuţa de înmatriculare şi... chiar trăsăturile faciale ale conducătorului auto!

Deocamdată, Poliţia Română foloseşte unul dintre noile aparate pe autostrăzi, iar pe celelalte, în Bucureşti, Argeş, Bacău, Braşov, Suceava, Prahova şi Timiş.

Şoferii care nu respectă limitele maxime admise pe reţeaua de drumuri naţionale riscă să fie sancţionaţi după cum urmează: depăşirea cu 10 - 20 km/h a vitezei maxime admise - 2 sau 3 puncte-amendă, la care se adaugă două puncte de penalizare; depăşirea cu 21 - 30 km/h - 4 sau 5 puncte-amendă, la care se adaugă trei puncte de penalizare; depăşirea cu 31 - 40 km/h, între 6 şi 8 puncte-amendă, la care se adaugă patru puncte de penalizare; depăşirea cu 41 - 50 km/h, între 9 şi 20 puncte-amendă, la care se adaugă şase puncte de penalizare; depăşirea cu mai mult de 50 km/h, între 9 şi 20 puncte-amendă, plus suspendarea permisului pentru o perioadă de 90 de zile.

Potrivit Codului rutier, limitele maxime de viteză pentru deplasarea autovehiculelor pe drumurile autohtone sunt de 50 km/h - în localităţi, 130 km/h - pe autostrăzi, 100 km/h - pe drumurile expres sau pe cele naţionale europene şi 90 km/h - pe celelalte categorii de drumuri.

Un punct-amendă reprezintă 10% din salariul minim brut pe economie, adică 105 lei. Aceasta înseamnă că, în prezent, amenzile pentru contravenţii rutiere sunt cuprinse între 210 şi 2.100 de lei (pentru persoanele fizice).

Lasă un comentariu