Proiect: CONSUMATORI VULNERABILI DE GAZE NATURALE!

Distribuie pe:

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a lansat în dezbatere publică, până pe 19 februarie 2016, un proiect de ordin, potrivit căruia consumatorii casnici de gaze naturale cu venituri mici şi cei care, din motive de vârstă sau de sănătate, necesită continuarea în alimentarea cu gaze naturale, vor fi consideraţi clienţi vulnerabili.

Doar clienţii din această categorie vor mai plăti tarife reglementate după liberalizarea completă a pieţei, restul consumatorilor casnici urmând să îşi negocieze singuri tarifele cu furnizorii!

Astfel, potrivit proiectului de ordin, „clientul final aparţinând categoriei de clienţi casnici este înregistrat drept client vulnerabil dacă îndeplineşte cel puţin una dintre următoarele condiţii: are venituri reduse, stabilite de instituţiile statului cu atribuţii în domeniul protecţiei sociale şi, la locul de consum, locuieşte o persoană care, din motive de sănătate sau vârstă, necesită continuitate în alimentarea cu gaze naturale.

Criteriile de încadrare a unui client casnic în categoria clientului vulnerabil din motive de venituri reduse, facilităţile şi modalităţile de implementare a acestora sunt stabilite de instituţiile statului cu atribuţii în domeniul protecţiei sociale şi se comunică furnizorului de către acestea. La fel, criteriile de încadrare a unui client casnic în categoria clientului vulnerabil din motive de sănătate sau de vârstă se realizează de instituţiile statului cu atribuţii în domeniul protecţiei sociale şi se comunică furnizorului de către acestea.

Tipurile de facilităţi specifice asigurate clienţilor vulnerabili din motive de venituri reduse sau vârstă sunt: acordarea de ajutoare financiare de către instituţiile statului cu atribuţii în domeniul protecţiei sociale; facturarea lunară a consumului de gaze naturale de către furnizor, pe baza citirii directe de operator (sau autocitirii de către clientul vulnerabil) a indexului, în perioada pentru care se acordă ajutoare financiare.

În plus, furnizorii vor trebui să transmită, gratuit, la cererea clienţilor vulnerabili condiţiile comerciale de furnizare a gazelor naturale, a facturilor, a notificărilor, a plângerilor sau a oricăror materiale informative, prin mijloace electronice, dacă acest lucru se solicită.

Lasă un comentariu