Ion Neagos şi cartea „Crăciun, Schlesak, Zanca, Imersiuni"

Distribuie pe:

De curând, criticul literar şi poetul prof. Ion Neagoş, la întâlnirea de la Liceul „Mircea Eliade" din Sighişoara, şi-a lansat cartea intitulată „Crăciun, Schlesak, Zanca, Imersiuni". Este vorba despre trei scriitori sighişoreni care, în trecerea lor, şi-au lăsat amprenta cuvântului în siajul scrierii: Gheorghe Crăciun, Dieter Schlesak şi Andrei Zanca. Având pe lângă darul de dascăl, şi cel de poet, de scriitor, fiind preşedintele Cenaclului „Agora", locul de întâlnire al multor împătimiţi ai condeiului, Ion Neagoş, cunoaşte bine sfera culturală a Sighişoarei. Despre carte au vorbit: poetul şi publicistul Dan Lotoţchi, profesorul dr. Marius Iosif, la rându-i cu o bogată activitate literară, şi Dorin Ştefănescu, profesor universitar dr. la Catedra de Ştiinţe şi Litere a Universităţii „Petru Maior" din Târgu-Mureş. De ce Crăciun, Schlesak şi Zanca? De ce nu alţii? Ion Neagoş este, înainte de toate, un om al literelor, al vorbirii libere, cu vaste cunoştinţe din lumea culturii universale.

Cartea este rezultată din activitatea şi experienţa filologică de peste trei decenii. Cartea poate fi văzută ca un excelent curs de literatură, dar şi ca un important demers critic, poate fi considerată un preţios material de specialitate oferit dascălilor, printr-o expunere sobră, o frază sigură, o atitudine cu adevărat obiectivă faţă de faptele comentate. Textele principale, cele care au dat şi titlul cărţii, s-au născut, de fapt, având şansa să-i cunoască pe cei trei scriitori, să fie prietenul lor, să le citească cărţile. Destăinuindu-ne, a reuşit să ducă la bun sfârşit această carte, datorat poetului Andrei Zanca, care, până în prezent, are publicate 16 cărţi de poezie, plus două antologii, considerându-l un scriitor consacrat, de certă valoare: „Profesorul Marius Iosif, la rându-i are o bogată activitate în lumea scrisului, spunând la adresa lui Neagoş: „Pentru Ion Neagoş literatura nu a fost un hobby, nu a fost o preocupare laterală, ci ceva care îi pătrunde propria-i fiinţă."

Partea cea mai emoţionantă, de departe, este prezentarea poeziei lui Andrei Zanca, prieten al mai multor sighişoreni, cu o viaţă dusă sub alte coordonate. După Iosif Marius, „a dus o viaţă absolut paralelă cu noi şi, totuşi, a devenit un mare poet." A ales, la rându-i, Germania, unde în prezent este stabilit.

După Marius Iosif, apariţia cărţii scrise de Ion Neagoş, pare mai mult decât o carte de critică, este o carte de filosofie, în care te descoperi prin texte, viaţa de zi cu zi. Profesorul universitar Dorin Ştefănescu a vorbit, la rându-i, despre cartea lui Ion Neagoş: „Cartea reprezintă un model de lectură, autorul procedează la o sondare în adâncime, optând pentru o critică imanentă, o trecere prin această structură stratificată, ascunsă prin transparenţă, dezvăluită treptat, prin reluări şi corespondenţe." O transpunere într-un alt orizont de semnificaţii, având de urmat o anumită cale de lecturare „în text şi în spre text".

Avem de-a face cu o cale dublă, cea a înaintării spre necunoscut şi aceea a întoarcerii spre sine, la un sine lărgit deschis orizontului, la realul însuşi, pentru a nu ajunge la o explicaţie, ci la un înţeles, ajungerea la esenţă. Este, de altfel, lecţia care ne-o oferă cartea lui Ion Neagoş, propunându-ne un model de lectură, şi anume, modul de a citi un text literar, astfel încât luminarea adâncimii textuale să aprindă lumina în propria noastă conştiinţă, adâncind-o, deschizându-i o perspectivă nebănuită. Interpretările lui Ion Neagoş probează, cu strălucire, că adevărata lectură este un act de luciditate. 

Lasă un comentariu