Sighişoara - Dezbatere publică privind soarta vechii Maternităţi

Distribuie pe:

În prezenţa unui numeros public, Sala Mare a Primăriei Municipiului Sighişoara a găzduit, recent, o dezbatere publică pe tema Proiectului de hotărâre privind însuşirea şi aprobarea documentaţiei de avizare a lucrărilor de intervenţii pentru obiectivul de investiţii: „Schimbarea de destinaţie a imobilului Spitalului Municipal Sighişoara str. Morii nr. 26". Concret, se are în vedere mutarea vechii Maternităţi în locul Policlinicii vechi.

Astfel de dezbateri au mai fost, nu lipsite de controverse şi iz electoral şi din care, în cele din urmă, s-a ales praful: ne amintim, de pildă, de utopicul proiect al PNL-istului, fost ministru al sănătăţii, Eugen Nicolăescu, cel cu privire la construirea unui spital nou, pe un amplasament nou, prevăzut în proiect cu heliport, tot felul de studii de fezabilitate pe diferite lucrări în care era inclusă cetatea, sau utopica centură ocolitoare pentru transport greu, canalizări, reparaţii de străzi, reabilitarea pieţei agroalimentare, groapa de gunoi ecologică devenită piramida ruşinii pentru întregul oraş şi a întregii ţări şi multe altele.

Fără îndoială, votul pe seama preconizatei mutări a Maternităţii, ale cărei costuri s-ar ridica, potrivit estimărilor, la circa două milioane de euro, va cădea precum o ghilotină în sarcina consilierilor locali, o sarcină, zic unele voci, prea mare pentru luarea unei decizii la final de mandat, având la timonă un viceprimar interimar pe post de primar, fie el motivat, fiindcă nu poţi să-ţi asumi asemenea mutare dintr-o clădire veche în una mai puţin veche. Unii, precum doctorul George Rolea, susţin ideea potrivit căreia, cu aceşti bani se poate lesne ridica din temelie o clădire de tip pavilionar în curtea Spitalului mare, fiind vorba de o clădire nouă, funcţională, dotată cu tehnologie ce va reduce consumul de energie, încadrată viziunii de perspectivă. Doamna Aurelia Maşca, în dubla sa calitate de medic pediatru specialist şi manager de spital, susţine proiectul reamenajării clădirii Policlinicii vechi de pe str. Morii nr. 26 şi transformarea ei în Maternitate. Pe moment, ar satisface nevoile oraşului, având ca reper o prealabilă şi sumbră statistică, anume că populaţia oraşului se află pe toboganul îmbătrânirii, iar tinerii, din lipsă de perspectivă, iau drumul străinătăţii. În opinia managerului de spital, reamenajarea Policlinicii în Maternitate s-ar înscrie în marja de 5% privind nedoritele complicaţii care ar necesita intervenţii de urgenţă la naşteri, cu atât mai important şi de luat în seamă, cu cât, pe plan naţional, numărul nou-născuţilor scade de la an la an. Pe de altă parte, în situaţia actuală ar fi cea mai benefică oportunitate pentru oraş, ştiind că imobilul vechii Maternităţi, din cauza uzurii fizice şi morale, ar trebui să poarte bulina roşie, de pericol, gata oricând să se prăbuşească. Aşa că, sabia lui Damocles va sta precum tăişul ghilotinei deasupra capetelor consilierilor municipali, cântărindu-şi fiecare dintre ei opţiunea în a ridica sau nu mâna la momentul când proiectul va fi supus aprobării.

Fiind vorba până la urmă de interesul comunităţii, la o astfel de decizie nu trebuie să dicteze interesele de partid, ci conştiinţa proprie a consilierilor, ştiindu-se că greşelile se plătesc, fie chiar prin ştampila de vot pusă în dreptul unei formaţiuni politice sau alteia, „alesul" primind laurii încrederii pentru un lucru bine făcut sau dimpotrivă, dezaprobarea celor care se simt înşelaţi şi furaţi. Vom trăi şi vom vedea spre care dintre cele două amplasamente se va îndrepta opţiunea: spre o clădire cosmetizată, sau spre una ridicată din temelie?

Lasă un comentariu