IOSIF HODOŞ, ÎNFLĂCĂRAT PAŞOPTIST ROMÂN

Distribuie pe:

În organizarea Societăţii Cultural-Patriotice „Avram Iancu", Filiala Mureş, şi a Despărţământului Central Judeţean Mureş al ASTREI, miercuri, 10 februarie 2016, la sediul din Târgu-Mureş al Societăţii Cultural-Patriotice „Avram Iancu", a avut loc simpozionul intitulat „Iosif Hodoş (1829-1880), viceprefect al lui Avram Iancu."

Pentru a vorbi despre acest mare paşoptist român, după intonarea Imnului Naţional şi „Marşul lui Iancu", a fost invitată să coferenţieze dr. Ana Hancu.

În cuvântul său de deschidere preşedintele Societăţii Cultural-Patriotice „Avram Iancu", Ioan Berţa, făcea precizarea: „Este vorba de corifeii neamului românesc şi astăzi începem cu unul dintre importanţii paşoptişti români, Iosif Hodoş, personalitate distinctă în istoria noastră, care s-a implicat în mai multe acţiuni, fiu al localităţii Band. Încercăm să scoatem în evidenţă acest personaj. Ne-am gândit ca tema să fie amplu dezbătută de către un specialist al nostru şi susţinător, Ana Hancu, doctor în istorie."

A urmat invitata serii dr. Ana Hancu, care, cu o lucrare bine documentată, preţ de o jumătate de oră, a prezentat personalitatea revoluţionarului Iosif Hodoş. Din cele prezentate de vorbitoare am reţinut un scurt text: „Iosif Hodoş s-a numărat printre cei care au susţinut cu fermitate actul politic intitulat «PRENUNCIAMENTUL» de la Blaj, cel mai viguros protest politic al naţiunii române în condiţiile instaurării monarhiei dualiste austro-maghiare prin care Transilvania a fost unită cu Ungaria, împotriva voinţei şi fără partici-parea reală a naţiunii române...".

În cadrul acestui simpozion au mai făcut completări Elena Mihu, cercetător ştiinţific, aceasta aducând noi date referitor la Iosif Hodoş şi Vasile Palcu, consătean cu Iosif Hodoş, care a venit cu câteva propuneri de care conducerea societăţii organizatoare va ţine cont în viitor.

A fost o seară şi a poeziei, în care poetul Mircea Dorin Istrate a citit două poezii, una din creaţia proprie.

A fost o întâlnire cu istoria noastră naţională, cu eroii noştri, pe care, aşa cum sublinia în simpozion, nu trebuie să-i uităm niciodată.

 

Lasă un comentariu