SOMNUL PRELUNGIT DIN WEEKEND ESTE DĂUNĂTOR

Distribuie pe:

Oamenii de ştiinţă americani de la Universitatea din Pittsburgh, citaţi de descopera.ro, au demonstrat că modificarea orelor de somn la persoanele care au un job cu orar fix este dăunătoare pentru sănătate, ducând la creşterea riscului bolilor de inimă şi diabet. Mai ales la cei care dorm mai mult în weekend (aşa-zisul somn de recuperare), s-au înregistrat creşteri de colesterol, o circumferinţă a taliei mai mare, un indice de masă corporală mai ridicat şi o rezistenţă mai mare la insulină decât la cei care s-au trezit la aceeaşi oră în fiecare zi a săptămânii.

„La studiul nostru, au participat 447 bărbaţi şi femei, care au purtat dispozitive de monitorizare a somnului şi au completat chestionare cu privire la orele lor de somn şi obiceiurile alimentare. Rezultatele au arătat că aproape 85% dintre participanţi au avut un punct de mijloc al somnului întârziat. La jumătatea ciclului somn, în zilele lor de odihnă, cei mai mulţi dintre ei dormeau în momentul când, în timpul săptămânii de lucru, ar fi trebuit să fie la birou.

Acest decalaj al orelor de somn se referă la nepotrivirea dintre ritmul circadian şi biologic al unui individ şi programele lor de somn impuse social. Chiar şi în rândul adulţilor sănătoşi care muncesc şi trăiesc o gamă mai puţin extremă de neconcordanţe în programul lor de somn, decalajul de somn poate cauza probleme cu metabolismul. Aceste modificări metabolice pot contribui la dezvoltarea obezităţii, diabetului zaharat şi a bolilor cardiovasculare. Angajatorii şi angajaţii ar trebui să ia în calcul aceste efecte ale tulburărilor circadiene.

Lasă un comentariu