Religie şi... ştiinţă

Distribuie pe:

„Contemporan cu Dumnezeu - Mirosea dimineaţa însorită a mir, / Tăcerile alunecau pe nesimţite-n mers, / Nu ştiam că alături poetul Radu Gyr / Îşi înveşnicea suferinţa-n vers. Cânta amiaza tristeţea-n flori / Uitase să-mbobocească şi mălinul, / Iar cerul desena o cruce de cocori / Ridicând la rang de virtute chinul. Amurgul jelea cu nuanţe închise / Şi câmpul trimitea culorile la culcare / Pe când clipele albe cădeau ucise / De nu se-ntorceau din nou în soare. Şi azi noaptea mă-nveleşte cu frig, / Mă tem de visul care iată vine / În miezul întunerecului, cu speranţă strig: / Doamne, îţi mulţumesc, sunt contemporan cu Tine!"

***

„Nu eu am reuşit să-i fac literaţi pe membrii familiei mele. Dumnezeu le-a transmis harul acesta, sau poate l-am moştenit (cu toţii) de la mama mea. Soţia are în proză şi poezie o spontaneitate jucăuşă şi optimistă, care deseori se evidenţiază chiar şi în poeziile cu iz dramatic. Ionuţ este un ambiţios, un căutător de noutate şi formator de opinie, pe când Florin este un bun practician. Se zice că în mâna lui... orice lucru se transformă în... aur".

***

„Azi l-am văzut înălţându-se pe Iisus / Când zborul ieşise din cântec / Şi viers în ouă cinteza a pus / Iar mielul paşte iarba în pântec. // Pieptănul pădurii cerul îl perie / Este o lună stranie în apus, / Pe nimeni în suflet nu-l sperie / Când înălţându-se l-am văzut pe Iisus".

AL. FLORIN ŢENE (1942 - ), născut în oraşul Drăgăşani, jud. Vâlcea, din părinţii Ion şi Ecaterina. În 1964 se căsătoreşte cu poeta Titina Nica-Ţene. Are doi băieţi: Florin, specialist în imagine de televiziune, şi Ionuţ, doctor în istorie şi master în drept, poet şi scriitor, fondatorul ziarului „Napoca News", cu 16 cărţi scrise. Este membru al Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România, membru corespondent al Academiei Americano-Română şi membru al Asociaţiei Scriitorilor Români din Canada. În anul 2011 a primit Diploma de Excelenţă din partea Senatului Universităţii de Vest „Vasile Goldiş", din Arad, pentru întreaga operă şi activitatea sa în promovarea literaturii române. Liga Scriitorilor Români îi acordă în anul 2012 Medalia „Virtutea literară" pentru strălucita sa creaţie literară şi pentru promovarea culturii române în ţară şi străinătate. Tot în acest an, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza", Facultatea de Filologie şi Fundaţia „Vasile Pogor" din Iaşi îi acordă DIPLOMA la Festivalul Internaţional Eminescu pentru lucrarea „Norocul limbii române, Eminescu". Tot în acest an primeşte şi înaltul Ordin Mineresc „Sfânta Varvara", urmare faptului că a oglindit în operele sale viaţa şi activitatea oamenilor de pe Valea Jiului. În anul 1997 primeşte o bursă de studii la Bruxelles, în structurile Uniunii Europene, unde i se oferă diploma de „Jurnalist European". În anul 2006, a înfiinţat „Liga Scriitorilor din România", devenind preşedinte executiv al acestei organizaţii profesioniste care are 30 de filiale în ţară şi care editează 15 reviste în care se promovează literatura română autentică. Este fondatorul revistelor „Agora Literară", „Regatul Cuvintelor", „Constelaţii diamantine", „Scurt circuit oltean" etc. Debutează în anul 1959 în revista Tribuna, pe când era elev în clasa a XI-lea. Opera sa este tradusă în limbile sârbă, engleză, coreană, rusă şi franceză. Publică poezie, articole, critică literară şi eseu în foarte multe reviste din ţară şi străinătate. Opera sa conţine peste 60 de cărţi, şi este citat în multe dicţionare, enciclopedii, cu referinţe deosebite din partea multor personalităţi culturale şi nu numai.

1001 CUGETĂRI"

Lasă un comentariu