„COMUTATORUL" OBEZITĂŢII POATE FI DEZACTIVAT

Distribuie pe:

Cercetători germani de la Institutul de Imunobiologie şi Epigenetică „Max Planck", citaţi de descopera.ro, susţin că au găsit „comutatorul" genetic ce ar putea dezactiva, în mod eficient, obezitatea.

„Există încă multe lucruri pe care nu le înţelegem legate de obezitate şi cauzele care stau la baza ei, dar noi am descoperit comutatorul genetic care deconectează obezitatea.

Raportul nostru se bazează pe cercetarea epigenetică, care analizează modul în care genele din corpul nostru se schimbă în funcţie de factorii chimici şi cei de mediu, în comparaţie cu modificările din codul genetic al ADN-ului. Toţi ne-am născut cu un anumit set de gene, dar acestea pot fi activate sau dezactivate de procesele din interiorul corpului.

Odată ce comutatorul este declanşat, aceasta devine o decizie pe tot parcursul vieţii şi se termină fie într-un fenotip slab, fie într-unul obez. Efectul este asemănător cu cel al unui întrerupător de lumină - slab sau obez. De obicei, considerăm controlul epigenetic al bolilor ca fiind o diafragmă, cum ar fi greutatea corporală care scade sau creşte.

O genă specială, numită Trim 28, s-a dovedit că afectează greutatea într-un grup mare de şoareci. Echipa noastră a studiat 13 perechi de gemeni identici, în care unul a fost obez, iar altul a fost slab. Astfel, am constatat că la gemenii obezi, gena Trim 28 nu era activă, comparativ cu cei care nu au avut probleme de greutate.

Interacţiunea dintre factorii genetici şi epigenetici în obezitate şi în alte boli are implicaţii şi la modul în care privim evoluţia. Adică, un scenariu în care un genotip identic (ceea ce, de fapt, este un organism bazat pe codul genetic fundamental) poate conduce la fenotipuri diferite (ceea ce un organism poate deveni atunci când factorii de mediu se adaugă la acest cod).

Este cunoscut faptul că, la animale, informaţiile epigenetice pot fi transmise generaţiilor următoare, însă nu este cunoscut modul în care acestea se schimbă la oameni. Studiul nostru ar putea ajuta specialiştii să înţeleagă modul în care variaţiile genetice sunt transmise ulterioarelor generaţii, precum şi căile mai bune de tratament pentru cei care suferă de obezitate.

Următorul pas este de a cerceta dacă dieta, stresul, medicamentele sau un alt factor pot răsturna acest comutator în pornit sau oprit", explică specialiştii germani. 

Lasă un comentariu