Se va desfiinţa IŞJ Mureş?!

Distribuie pe:

Camera Deputaţilor a adoptat tacit propunerea legislativă privind desfiinţarea Inspectoratelor Şcolare Judeţene (IŞJ). Urmează votul în Senat, care este cameră decisivă în cazul acestui proiect de lege.

Directorii - numiţi de reprezentanţii şcoliilor

Directorii ar urma să fie numiţi direct de către consiliul de conducere al şcolii, iar concursurile de ocupare a posturilor didactice s-ar organiza în cadrul unităţii de învăţământ. „Descentralizarea în domeniul educaţiei este absolut necesară, pentru a da putere şcolilor să ia decizii şi comunităţii locale să se implice cu adevărat şi a fost cuprinsă în strategia de descentralizare, realizată de Guvern, în 2006. Vreau să pornesc o dezbatere reală pe acest subiect, iar primul pas este să oferim o formă şi un cadru instituţional", iar Comisia de învăţământ din Camera Deputaţilor va trebui să-şi asume acest rol", a explicat Cornel Comşa, iniţiatorul proiectului legislativ.

În viziunea iniţiatorului, administraţia locală, care deţine deja terenurile şi clădirile în care funcţionează şcolile şi alte instituţii de învăţământ, ar urma să preia şi atribuţiile de administrare, în baza resurselor proprii şi a finanţărilor de la minister. Proiectul mai prevede ca responsabilitatea inspecţiei şcolare să fie preluată de Agenţia Română de Asigurare a Calităţii Învăţământului Preuniversitar (ARACIP), care ar urma să monitorizeze şi „calitatea activităţilor de predare-învăţare şi respectarea standardelor naţionale şi a indicatorilor de performanţă, prin inspecţie şcolară".

Am încercat să-l contactăm telefonic pe Ştefan Someşan, inspector general al IŞJ Mureş, dar acesta nu a răspuns până la închiderea ediţiei. Vom reveni.

Lasă un comentariu