Octavian Pleşa - zig-zag, prin timp şi spaţiu

Distribuie pe:

Preşedintele Asociaţiei Inventatorilor din România, concitadinul nostru, dr. Octavian G. Pleşa, ne dezvăluie, surprinzător, o latură puţin cunoscută a personalităţii sale, neobositul cercetător oferindu-şi, iată, răgazul de a-şi pune ordine în gânduri, de a rememora, selecta, structura şi încredinţa tiparului tot ce i s-a părut important şi demn de împărtăşit din vasta experienţă de viaţă şi profesională a domniei sale.

„Permanent - mărturiseşte autorul - am fost cu gândurile în zece părţi, le-am neglijat, am neglijat şi pe alţii, am fost admonestat, am replicat şi eu şi, încet-încet, au trecut anii".

Există - spunea cineva - un timp al trăirii şi un timp al mărturisirii, iar Octavian Pleşa încearcă să recupereze, în Zig-zag, toate cele pe lângă care „clipa cea repede" l-a făcut să treacă aparent nepăsător sau doar grăbit.

Cartea prezintă puternice accente autobiografice - o copilărie fericită, petrecută în mare parte la castelul de la Ciucea al lui Octavian Goga, într-o familie de intelectuali de vază, anii de liceu de la „Papiu"-ul târgumureşean, cu prietenii legate „pe viaţă", năzbâtiile şi micile aventuri amoroase… din ale tinereţii valuri, escapade la ştrandul Ritz, portrete ale foştilor dascăli (buni, de …răi ce erau), treptele devenirii profesionale - cu frecuşuri, invidii, obstacole, nedreptăţi, dar, mai ales, cu împliniri şi realizări răsplătite cu peste 50 de medalii, premii şi distincţii naţionale şi internaţionale. Totul, într-o scriitură captivantă, un stil alert, nu lipsit de umor, cu reveniri, punctări, detalii revelatoare, fiecare episod gravitând în jurul unei idei principale, reluată, dezvoltată şi aprofundată în capitolele următoare, ca într-un joc de cercuri concentrice, oferind ansamblului coerenţă şi vigoare.

Dincolo de caracterul autobiografic, volumul prezintă o imagine a Târgu-Mureşului de odinioară, dar şi aspecte din istoria sa recentă, autorul fiind martor atât al evenimentelor din 1989, cât şi al dramaticului „martie 90", direct implicat în frământările politice şi sociale, deţinător al unor preţioase informaţii despre… zig-zagurile manipulărilor, jocurile de culise din epocă şi artizanii care le-au manevrat.

Cartea, apărută la Editura Media Image din Târgu-Mureş, a fost lansată joi, 11 februarie, la Sala mică a Palatului Culturii din Târgu-Mureş şi a fost prezentată de publicistul dr. Mihai Suciu şi de Ioan Oprea, fostul director al fostei (şi regretatei) Librării „Romulus Guga" din Târgu-Mureş.

Un public select, din sfera intelectualităţii locale, a intrat, aşadar, în posesia unui volum editat în excelente condiţii grafice, bogat ilustrat cu imagini ale trofeelor obţinute de autor de-a lungul prodigioasei sale activităţi ştiinţifice.

Lasă un comentariu