CONSILIUL CONSULTATIV AL OAMENILOR DE AFACERI DIN TÂRNĂVENI, INVIZIBIL ŞI LA PROPRIU ŞI LA FIGURAT?

Distribuie pe:

La începutul anului 2013 o idee absolut generoasă, studiată şi bine gândită în contextul cerinţelor şi exigenţelor Administraţiei Publice Locale, de dezvoltare şi modernizare a municipiului a fost aceea de creare şi constituire a unui grup de specialişti format din reprezentanţi ai mediului de afaceri din Târnăveni: patroni cu multă experienţă, cu scopul bine determinat ca aceştia să studieze şi să comunice Primăriei o dată pe lună opiniile lor personale, dar şi problemele cu care se confruntă cetăţenii oraşului, pentru ca împreună cu Primăria, să găsească cele mai eficiente soluţii pentru realizarea acestora, inclusiv mai multe venituri la bugetul local.

În atribuţiile acestui consiliu se preconiză a fi: studierea şi găsirea soluţiilor şi oportunităţilor de dezvoltare şi creştere economică a municipiului, identificarea unor investitori interni şi externi, crearea şi asigurarea condiţiilor necesare investiţiilor pe seama resurselor locale şi umane existente în plan local, relaţia dintre politică administrativă şi mediul economic, sesizarea impactului deciziilor economice ale Primăriei, atragerea fondurilor europene şi atragerea finanţărilor alternative, combaterea evaziunii fiscale, eficientizarea parteneriatului public privat.

Se spera, pe atunci, ca acest Consiliu Consultativ al Oamenilor de Afaceri să funcţioneze activ şi profesional, dar şi ca un partener de dialog social. Reconsiderarea crizei manageriale manifestată în cea mai mare parte pe interese personale şi nepotisme, care au perpetuat sărăcia, austeritatea şi lipsa de perspectivă a locuitorilor, înstrăinarea şi emigrarea tinerilor prin Europa la locuri de muncă mult mai călduţe şi nu rareori la cerşit, devenea necesară.

La început de an 2016, în condiţiile în care Proiectul de dezvoltare a municipiului Târnăveni până în anul 2020 este foarte sărac, se pune întrebarea: Mai există şi mai funcţionează acest Consiliu, fie el şi consultativ? Răspunsul este „Da", numai că acesta, în opinia mea, de la bun început s-a născut mort: fără cap şi fără picioare, nu are un coordonator activ, nu are un program de lucru, nu şi-a stabilit obiective şi termene de realizare, nu are o strategie, activitatea lui este totalmente facultativă, pur şi simplu întâmplătoare, călcându-se vertiginos pe fanfaronada fetişismului imposturii şi diletantismului PARCULUI INDUSTRIAL de pe vechea platformă industrială a fostului Combinat Chimic Târnăveni, devenit o „FANTOMĂ", irosindu-se multe bunuri şi valori incomensurabile: calea ferată internă, hale industriale, birouri, vestiare, reţele electrice, de apă şi canalizare, căi de acces rutier şi pietonal etc., etc.

Dezinteres sau incompetenţă, ignoranţă sau lipsă de răspundere ale unor organisme, persoane şi funcţii?... (pe care din motive de eleganţă nu le nominalizez aici).

Un primar, oricât de dotat ar fi şi oricât s-ar strădui, nu poate rezolva de unul singur probleme atât de complexe. Rolul Consiliului Consultativ al Oamenilor de Afaceri din Târnăveni, în care cu siguranţă se află oameni oneşti, bine intenţionaţi şi cu multă experienţă, patrioţi locali, trebuie să devină unul major, o entitate de prestigiu cu un cuvânt greu de spus atunci când sunt puse probleme economice de interes major, pentru municipiu. Sperăm, şi dorim să credem, că aşa va fi!

Lasă un comentariu