COMOŢIA CEREBRALĂ TRIPLEAZĂ RISCUL DE SINUCIDERE

Distribuie pe:

Cercetătorii canadieni de la Institutul de Evaluări Clinice Ştiinţifice din Toronto, citaţi de descopera.ro, susţin că traumele cerebrale (comoţiile) triplează riscul de suicid la adulţi, acestea provocând modificări fiziologice durabile, invizibile la examinarea prin scanare.

„În studiul nostru, am examinat dosarele medicale a 235.110 de pacienţi din provincia canadiană Ontario, care au suferit o comoţie cerebrală în timpul unei perioade de douăzeci de ani. Am comparat comoţiile din timpul săptămânii cu cele de la sfârşit de săptămână pentru a distinge leziunile provocate de practicarea unor sporturi de cele de la locul de muncă sau din alte accidente. Vârsta medie a pacienţilor a fost de 41 de ani, cu o distribuţie de 50% între bărbaţi şi femei.

Într-o perioadă de urmărire de peste 9 ani, au avut loc 667 sinucideri, în principal cu o supradoză de somnifere sau prin spânzurare. Cei mai mulţi sinucigaşi nu au avut niciodată înainte vreo tentativă de sinucidere şi nici nu au fost trataţi pentru boli psihice.

Pacienţii care au avut comoţie cerebrală în timpul săptămânii au reprezentat 519 dintre aceste sinucideri, triplu faţă de restul populaţiei. Pentru cei care au avut comoţia cerebrală în weekend, riscul de a-şi pune capăt zilelor a fost de patru ori mai mare decât la populaţia obişnuită care nu a suferit astfel de accidente cerebrale. Totodată, numărul bărbaţilor care se sinucid este de două ori mai mare decât cel al femeilor.

Am constatat că astfel de traume cerebrale implică tulburări ale nivelului de serotonină, un hormon al sistemului nervos central, care joacă un rol cheie în procesele cerebrale, inclusiv în depresie.

În plus, având în vedere dispariţia rapidă a simptomelor după traumă (ameţeli, dureri de cap), medicii au tendinţa de a subestima efectele nocive ale comoţiilor cerebrale şi importanţa lor în istoricul medical al pacientului, de aceea mai multă atenţie acordată efectelor de durată ale unei comoţii ar putea salva vieţi, având în vedere eficacitatea prevenirii sinuciderii", atrag atenţia oamenii de ştiinţă canadieni.

 

Lasă un comentariu