Într-o lume a intoleranţei există şi un loc al împăcării!

Distribuie pe:

La 8 decembrie 2004 s-a inaugurat „Grădina Toleranţei" în prezenţa premierului turc de la acea dată, actualul preşedinte Erdogan. Într-o lume a intoleranţei există şi un loc al împăcării, în Belek, la câteva sute de metri de cantonamentul echipei de fotbal a Stelei.

„Grădina Toleranţei" - o biserică, o moschee şi o sinagogă, sunt aşezate una lângă cealaltă, un semn divin că se poate convieţui în pace, indiferent de religie.

Da, chiar există un astfel de loc pe acest pământ, în care o biserică creştină, o moschee şi o sinagogă să fie aşezate una lângă cealaltă, într-o grădină! A toleranţei, cum îi este şi numele. Locul se află în Belek, Antalya, la o distanţă apropiată de hotelurile de cinci stele. Din şosea se observă cele trei lăcaşuri şi oricine poate să le treacă pragul, zi de zi, indiferent de religie. Acolo se oficiază slujbe religioase, au existat cupluri de români care şi-au unit aici destinele. În Grădina Toleranţei s-au cununat politicienii Florentin Pandele cu Gabriela Firea, în 2010.

Într-o lume de teroare, în Europa şi în toată lumea, foarte mulţi vizitează Grădina Toleranţei. Pare un loc utopic. Este un manifest: se poate convieţui în linişte şi pace, religiile pot să adune oamenii unul lângă celălalt, fără ură şi duşmănie. De exemplu, cele două uşi ale bisericii sunt permanent deschise pentru cei care vor să vadă cu ochii lor, să gândească cum pot să trăiască în toleranţă şi cum pot să accepte şi alte religii, a mărturisit părintele german care oficiază slujbele în biserică.

Crucea, altarul şi alte obiecte de decor sunt făcute manual în Turcia, care este ţară musulmană, iar icoanele sunt donate de ruşi, care sunt, momentan, într-un conflict făţiş cu turcii după scandalurile politice de luna trecută. Mulţi oameni din Europa vin să se reculeagă, făcându-şi fotografii în amintirea vizitei din Antalya. Există şi o biserică românească în Istanbul, cel mai cunoscut oraş al Turciei, o metropolă extrem de vizitată de către turiştii din toata lumea, există

60 de biserici ortodoxe, însă numai una este românească. La această biserică slujeşte părintele Sergiu Vlad, care locuieşte acolo împreună cu familia sa. Turcii ne consideră „kardeş", adică fraţi. Aceasta se datorează unor oameni din sport care au jucat în decursul anilor în Turcia. Ei au fost cei mai buni ambasadori ai României.

Lasă un comentariu