TRIPLEX RADIOFONIC: Bucureşti-Chişinău-Cernăuţi

Distribuie pe:

Duminică, 14 februarie 2016, a fost inaugurat triplexul radiofonic între Radio România Actualităţi, Radio Chişinău şi Radio Cernăuţi. Autorul acestui proiect este Vitalie Zegrea de la Cernăuţi pentru că acolo este singurul post de radio în limba română din Ucraina.

Despre acest început autorul proiectului Vitalie Zegrea a relatat: „Acesta a fost visul dintotdeauna al românilor din Ucraina, să aibă un post de radio în limba română. De altfel, este primul post de radio care transmite non-stop, 24 de ore din 24, în limba română şi numai muzică românească. În cadrul emisiunilor transmitem ştiri despre românii din Ucraina unde includem ştiri despre viaţa românilor din Transcarpatia, parte a Maramureşului istoric, despre românii din sudul Basarabiei, Odessa şi, nu în ultimul rând, despre românii din Cernăuţi. Când am gândit acest proiect

ne-am gândit să-i aducem pe români acasă de unde sunt plecaţi pentru că ei sunt cu gândul şi cu dorul acasă. Foarte mulţi români din Bucovina, Ucraina şi-au găsit liniştea şi împăcarea în ţări ca Portugalia, Anglia, Franţa şi atunci ne-am gândit că numai un post de radio ar putea să-i aducă mai aproape de casă şi de cei dragi ai sufletului. În această seară (14 februarie 2016) vom debuta cu emisiunea „Dor de acasă", o emisiune în care includem o oră despre evenimentele care au avut şi care au loc în Ucraina şi în viaţa comunităţii româneşti, despre problemele românilor şi tot ceea ce ţine de identitatea, de limba, despre soarta şcolii româneşti din Ucraina, despre satele româneşti din Ucraina care rămân pustii. Toate acestea le puteţi asculta, dragi români de pretutindeni, de la ora 20.00 la Radio Cernăuţi. Vrem să stabilim o colaborare cu Radio România Internaţional, Radio România Actualităţi, Radio Moldova. Acest proiect a fost susţinut, şi sperăm să fie susţinut în continuare, de Despărţământul pentru Românii de Pretutindeni din România. Primim mesaje de peste tot, din sudul Basarabiei, de la români care sunt stabiliţi în străinătate, pentru că acest proiect îi apropie şi mai mult de cei dragi de acasă."

 

Foto: Vedere din Cernăuţi, cetatea Hotin

Lasă un comentariu