Centrul de Teatru Educaţional Replika

Distribuie pe:

Am promis că voi reveni asupra unui proiect care a avut anul trecut un turneu la Târgu-Mureş, în legătură cu care regizorul Radu Apostol şi actriţa Mihaela Rădescu au avut bunăvoinţa să-mi acorde o carte.

Dintr-o postare recentă a domnului ministru al culturii, Vlad Alexandrescu, pe pagina de Facebook , aflăm că această companie, în numele căreia semnează Vlad Rădescu, a fost selecţionată într-un proiect important în care Ministerul va lucra cu oameni din toate domeniile culturii. Mai precis „într-un grup de lucru pe lângă Ministerul Culturii”, în proiectul intitulat „Platforma vie”, „cu rol consultativ în procesul de elaborare a strategiilor şi politicilor culturale pe care Ministerul le dezvoltă”. Din cartea oferită subsemnatei de regizorul Radu Apostol şi actriţa Mihaela Rădescu, după un spectacol în care a jucat aici dar a avut deja turnee în toată ţara, aflăm ce este de fapt Centrul de Teatru Educaţional: „Misiunea – Centrul de Teatru Educaţional Replika reprezintă un spaţiu cultural interdisciplinar, dedicat explorării şi prezentării publice a creaţiilor artistice performative, concepute de artişti activişti într-o strânsă relaţie cu comunitatea. Artiştii şi cetăţenii activi dau replică problemelor comunităţilor. Centrul Replika este axat pe proiecte teatrale cu relevanţă socială, proiecţii de filme cu impact emoţional, artă participativă, ateliere, dezbateri, conferinţe, discuţii cu publicul, întâlniri cu profesori, educatori teatrali şi iniţiatori de proiecte culturale multidisciplinare. Compania Replika îşi propune să dezvolte şi să promoveze programe de cercetare artistică şi creaţii concentrate pe teme şi subiecte acute din societatea contemporană, valorizând o artă solidară cu lumea în care trăim.

Centrul Replika îşi propune să devină o platformă de creaţie pedagogică şi artă participativă prin care categorii de public marginalizate să se poată autoprezenta şi să-şi poată crea arta care le defineşte nevoile şi aşteptările”. Din capitolul Viziune – „Credem că arta comunitară poate înnobila societatea, fiecare om se naşte un artist, fiecare om este un pedagog în continuă formare. Credem că accesul la orice manifestare culturală trebuie să fie gratuit, susţinut de întreaga comunitate. Ne propunem educarea cetăţeniei solidare, în spiritul respectării modului de viaţă şi de gândire al celor de lângă noi, şi al împărtăşirii unor necesităţi şi valori comune. Susţinem şi promovăm voluntariatul, educarea creativităţii de grup, ca formă de cunoaştere şi de acţiune colectivă, pentru reformare socială şi transformare comunitară, educarea aportului personal la schimbarea individuală şi colectivă, prin acţiuni de intervenţie culturală în medii cât mai diverse – şcoli, universităţi, cămine de bătrâni, centre de zi etc. Educarea îndrăznelii, spontaneităţii, creativităţii, atenţiei, respectului, întrebării, greşelii, încercării, ratării, iluziei, empatiei sociale, revoltei, potenţialului de schimbare din noi şi din afara noastră. Educarea percepţiei teatrului ca limbaj deschis spre lumea contemporană. Educarea înţelegerii nuanţate a evenimentelor actuale, prin intermediul unor forme de teatru participativ, în care actorii şi spectatorii îşi educă reciproc responsabilitatea socială”. Deja compania Replika a fost în Târgu-Mureş cu două spectacole. „Confesiunile unui câine” o are în distribuţie tot pe Mihaela Rădescu, actriţa jucând excepţional în acest spectacol, rolul fiind mult mai consistent decât cel din „Familia Offline”. Totuşi, primul, din „Confesiunile unui câine”, aparţinând tot tânărului regizor Radu Apostol, o ţine pe artistă mai mult de două ore pe scenă iar recitalul ei de pe scena mică a Palatului Culturii a fost memorabil. Aşadar, felicitări pentru proiectele Companiei Replika şi faptul că au intrat prin ele în legătură directă cu Ministerul Culturii. Îl felicităm pe domnul Vlad Alexandrescu pentru insipirata alegere şi îi aşteptăm la Târgu-Mureş pe artiştii care au plecat de aici, să se întoarcă, mai mult şi mai des în viitor!

Lasă un comentariu