Dascăli mureşeni - KROCSE MINODORA

Distribuie pe:

S-a născut în localitatea Topliţa, judeţul Harghita, în ziua de 30 ianuarie 1966. Locuieşte în localitatea Stânceni, judeţul Mureş, unde părinţii s-au stabilit în urmă cu 50 de ani. Tatăl, Ferencz Tamas, din judeţul Covasna, a fost impiegat de mişcare la CFR, şi, apoi, şef de gară la Staţia CFR Stânceni, unde a lucrat până în anul 1994. Mama, Ferencz Menodora (Teslovan), a fost învăţătoare până în anul 2000, actualmente pensionară. De la ea a ,,furat" tainele profesiei de dascăl, meserie pe care a ales-o cu toată dăruirea şi pe care o practică cu devotament. Provine dintr-o familie numeroasă, fiind patru fraţi. A avut o copilărie destul de tumultuoasă şi la fel de frumoasă, alături de fraţii ei. Astfel, a fost nevoită să devin o luptătoare, practicând skandenberg, football, tenis cu piciorul şi lupte libere.

Este căsătorită cu Krocse Zoltán din anul 1988, angajat la Ocolul Silvic Lunca Bradului, având profesia de pădurar. Au o familie frumoasă cu trei băieţi.

Anii de şcoală au fost temelie pentru construcţia viitoarei dăscăliţe, luând tot ce a fost mai bun din exemplele dascălilor ei. Prima care şi-a pus amprenta asupra menirii de dascăl a fost învăţătoarea din clasele I-IV. Clasele I-VIII le-a urmat la Şcoala Generală din comuna Stânceni, după care îşi continuă studiile în oraşul Topliţa, la Liceul ,,O.C.Tăslăuanu". A urmat apoi studiile de specialitate la Liceul Pedagogic ,,Mihai Eminescu", specializarea învăţători, din municipiul Târgu-Mureş, între anii 1980-1984.

După absolvirea liceului a predat ca învăţător suplinitor calificat, la: Şcoala Generală Sântioana, comuna Viişoara (1984-1985), Şcoala Primară din satul Iod, comuna Răstoliţa, (1985-1986), Şcoala Generală din satul Deda-Bistra, (1986-1987), şi Şcoala Generală din satul Urisiu, comuna Beica, (1987-1988). Începând cu anul şcolar 1989-1990, este învăţătoare titulară la Şcoala Gimnazială, din comuna Stânceni. În anul 1987 a obţinut definitivarea în învăţământ, a promovat examenele, grad didactic II în anul 1997, şi grad didactic I în anul 2002.

Împreună cu elevii ei a dus faima localităţii Stânceni, peste graniţele judeţului, participând la diferite concursuri şcolare specifice claselor primare: Concursurile ,,Proeducaţia" (2009), în anul 1911 a participat la: Concursul Internaţional ,,Euroşcolarul", Concursul ,,Copilărie - vis şi inocenţă", Concursul Naţional de Creaţie plastică şi vizuală ,,Sănătatea pământului, sănătatea noastră", Concursurile Naţionale ,,Proeducţia", Concursul Internaţional ,,Euroşcolarul", (2012), Concursul Naţional ,,Piciul", (2013), Concursul ,,Teste din poveste-Moş Crăciun", (2013), Concursul Naţional de Evaluare în Educaţie la Limba şi literatura română, (2013), Concursul Interjudeţean ,,Fantezii în quilling", (2014), Concursul Judeţean ,,Primăvara-zâmbete, culori şi flori", (2014), Proiect educational interjudeţean ,,Magia iernii în ochii copiilor" (2015).

A publicat carţi de specialitate şi articole şi studii în reviste didactice. Menţionăm cartea ,,Modalităţi de formare a priceperilor şi deprinderilor practice prin intermediul orelor de arte vizuale şi abilităţi practice", publicată în anul 2014.

Pe parcursul anilor a făcut parte din: Consiliul de administraţie al Şcolii Gimnaziale Stânceni, Comisia învăţătoarelor şi educatoarelor, ca responsabil, Comisia de evaluare şi asigurare a calităţii, fiind coordonator, Comisia de acordare a burselor şcolare şi a altor ajutoare sociale,ca responsabil, şi Comisia de proiecte şi programe educative. S-a preocupat permanent să-şi îndeplinească cu responsabilitate sarcinile ce i-au fost atribuite.

,,Meseria de învăţător presupune har, dedicaţie, chemare, dragoste pentru oameni şi în special pentru «puiul de om». Eu toate acestea le-am simţit în suflet şi de aceea mi-am urmat chemarea", ne împărtăşeşte dascălul Krocse Minodora.

Lasă un comentariu