ProEtnica, prestigiosul festival sighişorean apreciat de toate… etniile, ajunge anul acesta la a XIV-a ediţie!

Distribuie pe:

Un foarte frumos album cu imagini din cele 13 ediţii ale Festivalului Proetnica ne-a fost oferit de domnul Volker Reiter, directorul festivalului Proetnica, dar nu numai, ci şi câte o cană la fel colorată, tuturor participanţilor la conferinţa de presă din sala mare a Prefecturii, la invitaţia jurnalistei Ela Giurgea, „sufletul" Prefecturii judeţului Mureş şi directoarei de cancelarie a aceleiaşi instituţii, Gina Natea. Festivalul care ajunge anul acesta la a 14-a ediţie a adunat de-a lungul anilor evrei, cehi, rromi, tătari, croaţi, ruteni, armeni, slovaci, bulgari, italieni, germani, polonezi, albanezi, ruşi lipoveni, macedoneni, ucrainieni, maghiari, albanezi, greci, sârbi, turci, aromâni şi evident români, nu în ultimul rând.

Din ofertantul album reţinem că „după cum v-am obişnuit în ultimii 14 ani, Cetatea Sighişoarei se transformă, la fiecare sfârşit de vară într-un for al dialogului intercultural. Festivalul ProEtnica îşi îmbogăţeşte de la an la an programul şi are un impact tot mai mare asupra vieţii comunităţilor etnice şi a societăţii din România în general. Cele 19 organizaţii reprezentând 20 de minorităţi naţionale din România au libertatea să se exprime prin tot ceea ce ele simt că le defineşte spiritualitatea - spectacole de muzică, dans, poezie şi teatru, expoziţii de artă contemporană, cărţi şi publicaţii, filme, standuri de meşteşugari, expoziţii culinare, dezbateri şi mese rotunde. Dacă în primul an, 2001, au participat 14 minorităţi naţionale, în 2015, la cea de-a 13-a ediţie, au fost prezente toate cele 20. Astfel, au participat peste 800 de reprezentanţi din partea minorităţilor şi a partenerilor media. Tot în 2015 au debutat activităţi interactive, tip Teatru Forum, prin care am urmărit promovarea dialogului intercultural.

Fiind un eveniment unic în Europa prin originalitate şi amploare, festivalul şi implicit cultura minorităţilor naţionale au avut un ecou considerabil pe toate canalele mass-media. Totodată, evenimentul s-a bucurat de multă popularitate în rândul publicului român şi străin - în 2015 au trecut porţile vechiului burg peste 15.000 de vizitatori, dintre care 2.000 din alte ţări.

Primele ediţii au fost finanţate de guvernul Germaniei, iar între 2005 şi 2014, evenimentul a beneficiat de finanţare din partea guvernului României - Ministerul Culturii, Administraţia Fondului Cultural Naţional, Departamentul pentru Relaţii Interetnice, Ministerul Tineretului şi Sportului.

Organizatorii acestui proiect, Asociaţia Centrul Educaţional Interetnic pentru Tineret (ibz) şi Municipiul Sighişoara şi-au asumat misiunea de onoare de a păstra pacea interetnică într-o societate pluralistă şi democratică. Asociaţia Centrul Educaţional Interetnic pentru Tineret (ibz) a fost înfiinţată în anul 2000, iar între 2000-2003 a fost sprijinită de Guvernul Germaniei. Misiunea asociaţiei este de a promova dialogul şi interacţiunea dintre oameni pentru o mai bună cunoaştere, acceptare şi valorificare în societate a specificului etnocultural al fiecăruia. În sprijinul acestei misiuni, Asociaţia organizează programe educaţionale pentru tineret, programe culturale, civice, de formare profesională, precum şi programe sociale. De asemenea, Asociaţia promovează dezvoltarea turismului cultural, ecologic şi durabil în România. Asociaţia Centrul Educaţional Interetnic Sighişoara (ibz) este organizatorul evenimentului şi anul acesta. Anul trecut festivalul a reunit 880 de reprezentanţi ai tuturor etniilor din ţară, a avut peste o sută de mii de spectatori din România şi din străinătate şi a contribuit astfel la îmbunătăţirea relaţiilor interetnice prin metode cultural-artistice. Aşteptăm cu mult interes şi ediţia din vara aceasta!

Lasă un comentariu