„GETO-DACII, LA ORIGINEA POPOARELOR EUROPENE" Expunere şi proiecţie video

Distribuie pe:

În organizarea Asociaţiei Culturale „Maris Dava", preşedinte profesorul Ion Gîju, miercuri, 17 februarie 2016, la Centrul Militar Târgu-Mureş din strada Revoluţiei nr.5-7, a avut loc expunerea şi proiecţia video cu titlul de mai sus. În deschidere profesorul Ion Gîju, preşedintele asociaţiei organizatoare spune: „Problema pe care noi o discutăm aici mereu este foarte controversată, adică sunt foarte mulţi pentru, sunt foarte mulţi contra... Eu merg totuşi pe ideea că ar fi bine să ne cunoaştem strămoşii pentru că aşa e regula în lumea asta, să-ţi cunoşti părinţii şi bunicii etc."

După intonarea Imnului Naţional şi Imnului dacilor, pe un ecran a fost proiectat un scurt film cu un dialog între generalul doctor, Emil Străinu şi profesorul Gabriel Gheorghe, un vechi cercetător al istoriei noastre. Din dialogul între cei doi cunoscători a istoriei noastre multimilenare au reieşit câteva lucruri mai puţin ştiute de publicul larg. Din discuţia celor doi au reieşit faptul că noi am dat civilizaţiei agricultura, am dat Europei limba, în anul 1539, în Franţa se vorbea româneşte etc. Interesant este faptul că, noi, românii, nu ne cunoaştem trecutul, ceea ce este destul de ruşinos, pentru că în partea a doua a acestei prezentări, profesorul doctor Dumitru Voicu a adus la cunoştinţa participanţilor câţiva cercetători străini care cunosc mai bine decât noi istoria trecută a poporului nostru. Aşa, de exemplu, William Schiller spunea: „Civilizaţia

s-a născut acolo unde trăieşte astăzi poporul român… răspândindu-se apoi atât spre răsărit cât şi spre apus! Acum 13-15 mii de ani". Specialistul englez E.C. Davies scrie în Enciclopedia Peoples of Nations, în 1923, că pe teritoriul actual al României exista cu mult înainte ca romanii să invadeze teritoriul „o civilizaţie ce îşi avea rădăcinile departe, în trecut, în epoca neolitică", apoi referindu-se la limba noastră, Lucian Cueşdean spunea: „Limba punjabi, din India are 2.000 de cuvinte curat româneşti, iar multe altele seamănă foarte mult cu ale noastre. Asta pentru că ei sunt urmaşii unui trib getic, ca şi noi, deşi distanţa dintre români şi punjabi este de 4.500 de kilometri." În afară de cei pomeniţi că au făcut afirmaţii despre români au mai fost şi alţii, pe care din lipsă de spaţiu nu-i nominalizăm.

În încheiere spunem că „nu a existat nimeni altcineva, în spaţiul Dunării de Jos decât neamul românesc, până acum 3.900 de ani când se spune că au «venit» grecii, astfel că e firesc ca «româna primară» să fie prima limbă a Europei."

Profesorul poet Mircea Dorin Istrate a prezentat publicului participant câteva din poeziile pe care le-a scris recent.

Lasă un comentariu