Au fost descoperite undele gravitaţionale!

Distribuie pe:

Tratând problematica undelor gravitaţionale considerăm că este potrivit să ne amintim de Legea gravitaţiei universale descoperită de Isaac Newton şi publicată de el în 1686. se spune că Newton a reuşit să deducă această lege din speculaţii privind căderea unui măr la suprafaţa pământului. Ea a firmă că fiecare obiect din univers atrage alt obiect cu o forţă care e proporţională cu masa fiecăruia şi variază invers proporţional cu pătratul distanţei dintre ele.

Este de menţionat şi faptul că Einstein a modificat legea gravitaţiei universale a lui Newton pentru a ţine seama de teoria relativităţii.

Cu această observaţie aparţinânnd celebrului fizician american Richard P. Feynman, să revenim la epocala descoperire privind undele gravitaţionale.

Cercetători ai California Institute of Technology, Massachusetts Institute of Technology şi LIGO Scientific Collaboration susţin că au obţinut rezultate inedite în demersul lor de a descoperi undele gravitaţionale.

Descoperirea confirmă „exact" ceea ce Einstein a prezis în 1916 cu ocazia publicării lucrării „Originile teoriei generale a relativităţii", în legătură cu două găuri negre care se ciocnesc.

Astfel, în urmă cu aproape 100 de ani, Albert Einstein propunea pentru prima oară existenţa undelor gravitaţionale.

„Descoperirea undelor gravitaţionale este, fără îndoială, un motiv de bucurie pentru cercetători; ar putea câştiga Premiul Nobel", a declarat fizicianul Bruce Allen.

Undele gravitaţionale au fost într-adevăr detectate. Două găuri negre se ciocnesc ca produs al undelor gravitaţionale.

„Am detectat undele gravitaţionale. Am reuşit", a anunţat la începutul conferinţei de presă David Reitze, directorul executiv al LIGO.

Descoperirea undelor gravitaţionale este o dovadă că pot exista găuri negre în sisteme binare.

„Este uluitor - a declarat David Reitze - undele gravitaţionale au o structură asemănătoare cu

cele ale luminii. Ele sunt un tip de radiaţii electromagnetice, doar că ondulaţiile lor sunt, de fapt, spaţiul şi timpul pe care le cunoaştem cu toţii…"

„Ceea ce este interesant este ceea ce urmează", a mai spus David Reitze, comparând această descoperire cu momentul în care Galileo Galilei a folosit telescopul pentru prima dată.

În opinia lui Stephen W. Hawking, detectoarele de unde gravitaţionale sunt mult mai sensibile azi decât erau în anii 1970. Cele actuale folosesc interferametria laser pentru a compara lungimile celor două braţe perpendiculare. Statele Unite posedă două astfel de detectoare LIGO, adică Laser Interferometer Gravitational Wave Observatory.

Lasă un comentariu