Eliberarea condiţionată, doar după recuperarea prejudiciului!

Distribuie pe:

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a solicitat, săptămâna trecută, Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) să aplice unitar legea, iar eliberările condiţionate să se facă doar după ce condamnaţii achită prejudiciul.

„Dispoziţiile din Codul Penal în vigoare prevăd în mod expres că liberarea condiţionată poate fi dispusă doar dacă cel condamnat a îndeplinit integral obligaţiile civile. Considerate a fi mai severe aceste condiţii, nu sunt aplicate de către unele instanţe, nici în situaţia în care condamnarea definitivă s-a dispus prin aplicarea dispoziţiilor din Noul Cod Penal care, la momentul condamnării, reprezentau legea penală mai favorabilă. În astfel de situaţii, dispoziţiile Curţii Constituţionale privind aplicarea globală a legii penale mai favorabile nu se mai regăsesc.

Având în vedere cele expuse, vă solicităm să constataţi dacă problema de drept a primit o soluţionare diferită din partea instanţelor judecătoreşti şi justifică sesizarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie ca, printr-o decizie obligatorie, să stabilească modul unitar de interpretare şi de aplicare a dispoziţiilor legale", se arată într-o adresă a procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, transmisă Parchetului de pe lângă ÎCCJ.

Lasă un comentariu