IMPOZITUL PENTRU SEDIILE SOCIALE DIN APARTAMENTE NU VA MAI FI MAJORAT

Distribuie pe:

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a lansat în dezbatere publică un proiect de modificare a normelor de aplicare a noului Cod fiscal, prin care se aduc, printre altele, precizări privind impozitarea clădirilor cu destinaţie mixtă, folosite atât ca locuinţe, cât şi ca sedii sociale.

Astfel, referitor la depunerea declaraţiilor de impunere pentru stabilirea impozitului de către persoanele fizice care au în proprietate clădiri cu destinaţie mixtă (folosite, atât ca locuinţă, cât şi ca sediu social), în care suprafeţele folosite în scop rezidenţial şi cele folosite în scop nerezidenţial nu pot fi delimitate, se precizează că impozitul plătit va fi cel rezidenţial (ca pentru locuinţă), şi nu unul majorat!

Măsura este valabilă şi în cazul în care la sediu se desfăşoară activitate economică, dar numai cu condiţia ca proprietarul să nu apeleze la deducerea cheltuielilor cu utilităţile.

Proiectul stabileşte clar ce se înţelege prin cheltuieli cu utilităţile, şi anume: cheltuieli comune aferente imobilului, energia electrică, gaze naturale, termoficare, apă şi canalizare.

Totodată, potrivit noilor dispoziţii, formularul de impunere va fi însoţit de o declaraţie pe propria răspundere a proprietarului, prin care aceasta îşi va asuma faptul că niciuna din cheltuielile cu utilităţile nu sunt înregistrate în sarcina persoanei care desfăşoară activitatea economică.

Prin urmare, după aprobarea modificărilor propuse de MFP (până la sfârşitul acestei luni, conform ministrului de resort), pentru locuinţele în care funcţionează „firme de apartament", în care nu există activitate sau chiar dacă există activitate nu se înregistrează cheltuieli utilitare, impozitul datorat va fi cel pentru locuinţă şi nu trebuie făcute evaluări pentru cotă-parte de majorare.

Lasă un comentariu