STRESUL FAVORIZEAZĂ APARIŢIA MALADIEI ALZHEIMER

Distribuie pe:

Oamenii de ştiinţă americani de la Colegiul de Medicină „Albert Einstein" din New York, citaţi de descopera.ro, susţin că starea de stres creşte riscurile persoanelor în vârstă să dezvolte deficienţe cognitive medii care pot duce, în timp, la maladia Alzheimer.

„În acest studiu, am analizat datele colectate de la 507 de persoane în vârstă, constatând că participanţii foarte stresaţi au fost de două ori mai susceptibili de a dezvolta tulburări cognitive devenite deficienţe decât cei care nu erau stresaţi. Prin urmare, potrivit studiului, controlul stresului la persoanele în vârsta ar putea ajuta întârzierea sau prevenirea dezvoltării bolii Alzheimer.

Stresul perceput reflectă bătăile de cap zilnice prin care trecem, precum şi modul în care evaluăm şi facem faţă acestor evenimente. Acest tip de stres poate fi redus pe baza tehnicilor inspirate de practicile buddhiste (plinătatea minţii), precum şi pe baza terapiilor cognitiv-comportamentale şi a medicamentelor pentru reducerea stresului, aceste intervenţii putând amâna sau chiar preveni declinul cognitiv al unui individ.

Începând cu anul 2005, noi am început evaluarea stresului folosind scala de stres perceput (PSS). Scorurile PSS variază de la zero la 56, cele mai mari indicând un nivel crescut al stresului perceput.

Studiul nostru oferă dovezi puternice că stresul perceput creşte probabilitatea ca o persoană mai în vârstă să dezvolte o insuficienţă cognitivă medie. Din fericire, stresul perceput este un factor de risc modificabil pentru tulburările cognitive, ceea ce face din el o ţintă potenţială pentru tratament", afirmă cercetătorii americani.

Lasă un comentariu