Constantin Brâncuşi - Sărbătoare Naţională

Distribuie pe:

Constantin Brâncuşi s-a născut la 19 februarie 1876, în satul gorjean Hobiţa. Încă de mic copil învaţă să sculpteze în lemn, fiind fascinat de ornamentele obiectelor din jurul său. În 1903 Brâncuşi primeşte comanda primului şi singurului monument public, bustul lui Carol Davilla, bust care a fost amplasat în curtea Spitalului Militar din Capitală. În anul 1904 artistul pleacă în Germania după care ajunge, pe jos, în Elveţia şi în cele din urmă în Franţa.

La 140 de ani de la naşterea artistului, Institutul Cultural Român a organizat ample manifestări în ţară şi străinătate pentru a pune în valoare opera marelui sculptor. Au fost organizate expoziţii, conferinţe, dezbateri etc.

La Chişinău, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu" a organizat expoziţia „Constantin Brâncuşi - Păsărea măiastră". Aceasta poate fi văzută până la data de 8 martie 2016. Despre ce mai cuprinde această expoziţie a relatat Valeriu Matei, directorul acestei instituţii basarabene. Manifestările din Republica Moldova despre anul Brâncuşi au mai cuprins spectacolul „Pasărea în văzduh."

Lasă un comentariu